Demà a la tarda se celebra a la plaça Miquel de Palol de Girona el Memorial Xesco Boix, als 25 anys de la mort d'aquest pioner de la cançó infantil. L'organitza l'agrupament escolta Joan Pons i acull actuacions folk i infantils des de les 5 de la tarda a les 11 de la nit.

Per què aquest homenatge l'organitza un agrupament escolta?

Perquè creiem que l'educació en el lleure és fonamental, i en Xesco ho feia amb les cançons i la guitarra.

Quina era la seva vinculació amb Girona?

Estava vinculat amb tot Catalunya. Creia en Catalunya, en la seva llengua i en la seva cultura. Amb les seves cançons i contes ensenyava els nens a pensar en el seu país i estimar-lo.

Han aconseguit reunir una desena llarga de cantants amics d'en Xesco.

Durant aquest any s'han fet altres memorials a Catalunya, i a la majoria hi havia algun amic. Nosaltres hem volgut reunir tota la gent que el va envoltar professionalment, i molts també personalment. I de seguida van acceptar.

Està tenint aquest aniversari prou reconeixement institucional?

A part del reconeixement a Barcelona durant el Tradicionarium, no en recordo cap altre. Sé que algun ajuntament ha col·laborat en alguna actuació, però coses puntuals.

No han quedat desfasats uns temes escrits fa 30 anys?

És curiós, molta gent no sap qui era en Xesco però si escolten les seves cançons o contes el recorden immediatament. Més enllà del personatge d'en Xesco, hi ha uns coneixements en forma de cançons i contes que han quedat per sempre.

Era un creador o un adaptador?

A més de compondre cançons, en va adaptar moltes de fora i les va portar cap aquí. Aquella manera de treballar el rerefons de les cançons l'han adoptat els animadors actuals.

L'animació infantil ha de ser més que divertir i entretenir els nens?

Totalment, sempre hi ha d'haver un rerefons. Els nens s'han de divertir però també han d'aprendre a compartir, a ser solidaris, a ser crítics... Això ja ho ensenyaven les cançons i, sobretot, els contes d'en Xesco.

I els que els acusen despectivament de ser uns kumbaiàs?

Els que utilitzen despectivament aquesta paraula són un sector que desconeix el seu significat i el que comporta. Què té de negatiu asseure's, cantar, i ensenyar uns valors?

Què opinaria en Xesco de que li fessin un homenatge?

Si fos viu no li agradaria gens. Però li agradaria saber que hi ha entitats, com nosaltres, que treballen amb els seus valors. I veure que hi ha joves que treballen desinteressadament amb els petits.

Tal com deia Xesco Boix als nens: els adults estan tocats del bolet?

En certa manera sí. Amb els matisos que vulgui, però sí.

I els nens encara abandonen els dracs màgics quan es fan grans?

Sí, i això és el que hem de combatre. Tal com demanava en Xesco, no hem de perdre les il·lusions quan entrem en el món adult.