09 de febrer de 2010
09.02.2010
Josep Borrell

"Rosses i morenes tenen cadascuna les seves virtuts, allò ideal és combinar-les"

09.02.2010 | 01:00
"Rosses i morenes tenen cadascuna les seves virtuts, allò ideal és combinar-les"

El bar B-12 de Girona va acollir ahir una degustació de la cervesa Moska, que fabrica a Sarrià de Ter l'empresa Birrart de manera artesana. El copropietari de la microcerveseria i mestre cerveser Josep Borrell va fer els honors.

Moska: probablement la millor cervesa del món?
Probablement no. És una cervesa més, però bona i ben elaborada. Per això ens està funcionant.
Què la diferencia d'altres cerveses catalanes més... astronòmiques o fins i tot santes?
Moska és artesanal, feta amb el sistema tradicional. L'únic cereal que porta és ordi. Les produccions petites són molt més personalitzades i el resultat és millor.
I el nom és molt menys pretensiós, ni tret del santoral ni del firmament.
Moska fa clarament referència a les mosques de Sant Narcís. Volíem alguna cosa relacionada amb la ciutat.
Bismark va dir que la cervesa torna la gent estúpida i gandula: què li diria al canceller de ferro?
Que depèn de la quantitat que en begui. Beure amb mesura bona cervesa demostra precisament un bon nivell cultural. I qui és estúpid ho és sense necessitat de cervesa.
La seva empresa es diu Birrart. Ja sap que birra és una paraula no admesa en català?
En som conscients. I crec que ja està bé, sempre se n'ha dit cervesa, igual que en castellà i en portuguès.
Mentre hi ha cervesa hi ha esperança?
Sí, la cervesa acompanya la humanitat des de pràcticament les coves. Fabricar cervesa va ser un dels primers processos bioquímics que va fer l'home.
Convenci el lector que és millor beure cervesa gironina que irlandesa.
Si és un lector gironí, en primer lloc perquè aquesta cervesa està feta aquí. I perquè no té res a envejar a la irlandesa, l'hi dic jo que acabo de tornar d'Irlanda. De fet, hi ha molts anglesos i irlandesos que beuen Moska torrada. Alguns anglesos m'han dit que per fi poden beure a Girona cervesa en condicions.
Per què als bars de nit mai serveixen la cervesa amb got?
No ho sé, la veritat, i a més a més la cobren a quatre euros. La cervesa s'ha de degustar en copa o en un got adequat. Ara, en alguns llocs potser és millor beure-la de l'ampolla que arriscar-te que et posin ves a saber quin got (riu).
Jo em podria fabricar a casa la meva pròpia cervesa?
Sí, i sense gaires dificultats. Jo vaig començar així, volent fer cervesa per mi. És una afició força estesa en alguns països
Estan més bones les rosses o les morenes?
He, he, cadascuna té les seves virtuts. Allò ideal és combinar-les (riu).
Quantes en puc beure al dia sense que em surti un pneumàtic a la cintura?
Una al dia no comporta cap perjudici, és una beguda de molt baixa graduació. No porta greixos, engreixa igual que un suc de taronja.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook