Anna Codina assessora empreses per entrar en el món de les noves tecnologies i aprofitar els recursos de la xarxa. Ho fa des de la web elgiroscopi.com i, sobretot, des del bloc Betes i Clicks, finalista dels Premis Blocs Catalunya.

Els blocaires són uns egòlatres?

Suposo que hi ha de tot, depèn del tema que tractin. Hi ha gent que obre un bloc perquè té un tema interessant per compartir i n'hi ha que tenen blocs més personals.

El seu cas és dels primers?

Alguns amics em preguntaven coses senzilles sobre les noves tecnologies, i vaig creure que seria més pràctic penjar-ho en un bloc. Però alguna gent trobava el bloc per casualitat i m'hi deixava comentaris. Això em va fer adonar que hi havia interès en el tema i vaig decidir dedicar-hi un bloc específic.

Tant desconeixement hi ha encara?

Més que desconeixement, passa que els blocs dedicats a les noves tecnologies solen estar dirigits a gent que ja hi entén. En canvi, en català i per a principiants no hi havia res. He volgut omplir aquest buit.

El nom, Betes i Clicks, insinua que en aquest camp les dones tenen més dificultat que els homes?

Sí que tinc moltes lectores, però el nom no és més que un joc de paraules, amb les betes dels inicis informàtics. Ara bé, és cert que més d'una vegada m'han dit que els sorprenia que hi hagués una dona darrere d'aquest bloc.

La gent que més ajut necessita és la de més edat?

Que els joves en saben més, és una mica un mite. Arriba un punt que encara que hagis crescut amb les noves tecnologies, si no hi ha un interès especial quedes una mica endarrerit.

Tanmateix, les enquestes diuen que Internet s'utilitza sobretot pel porno, i potser per a això no cal gaire assessorament.

(Riu) Almenys jo no ofereixo aquest tipus de servei. Em penso que els que utilitzen internet per a això ja s'espavilen sols.

Existeix encara gent incauta que revela dades privades a la xarxa?

M'agradaria pensar que no, però lamentablement crec que n'hi ha. Espero que això vagi canviant, que la gent es vagi educant en unes normes mínimes, igual que sabem que no hem d'anar pel carrer amb la bossa oberta o la cartera a la vista.

Com pot ser que hi hagi gent que creu que als altres ens interessa veure fotos de gatets o postes de sol?

El fet de compartir allò que a un li agrada dóna cert rang a les persones a qui ho envia. I a més diu alguna cosa de qui ho envia.

Diu molt, això és cert. Igual que els que envien acudits amb l'afegitó: "divertidísimo".

He, he, però s'està perdent bastant, ara per això s'utilitzen més les xarxes socials, com Facebook.

Facebook acabarà amb els blocs?

Crec que al contrari. Gent que no gosava fer un bloc sencer per compartir el que sigui amb els altres, s'atreveix a fer-ho amb Facebook.

On és més perillós ser totalment sincer: a la xarxa o a la vida real?

(Riu) Em penso que igual... però a la xarxa en queda constància.