L'italià Daniel Lumera presenta avui a la llibreria Abacus de Girona El código de la luz (Ediciones Obelisco), on desenvolupa una vegada més la seva teoria en relació amb els efectes beneficiosos que la llum del sol té sobre el cos i l'esperit

Som llum? A col·legi -era religiós, sap?- em deien que som pols.

Diverses teories i estudis científics ens demostren que cadascuna de les nostres cèl·lules emet llum. Que en la nostra intimitat som llum és una realitat, com ho és que de la nostra lluminositat depèn el nostre equilibri i la nostra salut.

Així, quan em mori en lloc de tornar a ser pols, tornaré a ser llum?

Ja som llum, sense haver de morir. Si ens identifiquem amb el cos pensem erròniament que morirem amb ell i ens convertirem en pols. Et convertiràs en ferralla quan desballestin el teu cotxe?

Anem al gra: què aporta la llum del sol a la nostra salut?

Utilitzada correctament la llum solar és un medicament i un aliment molt potent. Regula la producció de la vitamina D, l'osteoporosi, millora el caràcter i la tolerància a l'estrès, millora els temps de recuperació de les malalties, el creixement i el desenvolupament, redueix el colesterol i desenvolupa una acció preventiva contra diversos tipus de tumors. Té una acció germicida, té efectes terapèutics per artritis, reumes, artrosi...

El medicament total... si no fos que ens han advertit que és perillós.

No és el sol el problema, sinó la nostra relació amb ell. Molta gent viu davant d'un televisor o un ordinador, amb un estil de vida malsà, i després pretén prendre sis hores de sol al dia durant les vacances. També l'aigua fa bé, i si te'n beus 90 litres en poc temps es converteix en verí.

Doncs concretem: què haig de fer per beneficiar-me del sol?

No cal bronzejar-se perquè la llum solar desenvolupi la seva funció medicinal. El consell general és exposar-s'hi 15-20 minuts al dia abans de les 11 del matí o després de dos quarts dq quatre, tot i que depèn de cada cas. Poc sol pres constantment durant tot l'hivern és una panacea per al cos, la ment i l'esperit.

Ja entenc per què els noctàmbuls solen fer mala cara.

Una mala il·luminació produeix els mateixos efectes que una mala alimentació: tendència a engreixar-se i a deprimir-se. L'ésser humà necessita una relació equilibrada amb la llum. Ara, el secret per poder accedir a les propietats nutritives més fines de la llum solar és la correcta actitud interior i en la justa respiració.

Un nudista serà més sà?

Exposant al sol cara, braços i pit n'hi pot haver prou.

Puc aconseguir el mateix amb una làmpada de raigs UVA?

El secret d'aquestes propietats extraordinàries el conté l'espectre solar complet. Utilitzar només els raigs UVA no és igual. Seria com menjar pizza sense mozzarela i tomàquet.

Els països amb més sol (del sud) haurien de tenir millors índexs de salut que els del nord, i no és així.

Fixi's en l'alta taxa de depressió present als països que tenen poca llum solar.