Deu ser l'actitud més incòmoda per a la convivència harmònica tot i que acostuma a gaudir d'un cert prestigi enginyós per sobre de la mentida o l'engany. La contradicció trenca l'equilibri en favor de la paradoxa, per això sembra la confusió. Tot i que l'esperit de contradicció no va més enllà d'una personalitat que tendeix a portar la contrària, les conductes contradictòries poden arribar a fer molt mal. No cal buscar gaire per trobar algun exemple de contradicció flagrant que ha afectat molta gent. És el cas del canvi radical en la política de Rodríguez Zapatero. Les idees d'igualtat, justícia i protecció dels més dèbils que el van envoltar d'una aura que seduïa a dins i fora del país, ara fa sis anys, s'han transformat en decisions totalment oposades a aquest tarannà social del principi.

Un altre exemple de conducta inesperadament contradictòria és la que encarna un membre dels Indignats de la plaça del Sol de Madrid que ha estat agraciat amb la loteria. Com la major part de guanyadors milionaris dels jocs d'atzar, aquest noi del qual se sap que té 34 anys i greus problemes econòmics, ha ?desaparegut. Els acudits fan referència a la situació paradoxal de l'afortunat, abans un indignat que protesta i, ara, un satisfet que inverteix.

Es diria que la contradicció és inevitable quan la situació externa ho requereix però Elena Bonner, que ha mort recentment, és l'exemple d'una vida que va es va mantenir lleial als seus principis fins el final. Es va casar amb Sakharov, el científic que va participar en la fabricació de la bomba atòmica soviètica i que, penedit, es va convertir en un activista de la pau. Com ell va acabar empresonada, renunciant per sempre a la possibilitat de dur una existència millor. La seva conducta coherent i valenta al llarg de tota una vida prova que les contradiccions no tenen disculpa.