El gerent de Dipsalut, Marc Alabert (Besalú, 1974), presenta aquest vespre a 2/4 de 8 a CaixaForum el seu llibre "Innovació, proximitat i serveis al municipi". El volum tracta precisament del model Dipsalut, o com donar respostes en el camp de la salut des d'una visió innovadora

Dipsalut no és més el nom d'un centre per a tractament de dipsòmans?

He, he, probablement l'acrònim pot generar confusions, però al final només és la suma de Diputació i de Salut.

Però abans de Dipsalut bé anàvem tirant els gironins.

Hi ha responsabilitats des del món local que ara estan cobertes i abans no. Miri aquesta dada: l'any 2008 s'estaven fent 144 actuacions de mitjana en protecció de la salut al món local, i en un semestre de 2011 n'hem fet unes 2.000.

Els municipis estaven una mica desemparats, sanitàriament?

Bastants municipis no tenien els recursos per assumir les seves competències en aquest camp. Per tant, ara estan molt més emparats.

Instal·lar desfibril·ladors als carrers no és una acció de cara a la galeria?

L'evidència científicia diu que funciona. S'ha demostrat que els desfribil·ladors públics salven vides. Hi havia ajuntaments que -sobretot a petició dels clubs esportius, des de la mort de Dani Jarque- en compraven pel seu compte, potser ni tan sols connectats amb un sistema d'emergències mèdiques.

Hauria sigut un caos?

Ens hauríem trobat diferents models a cada poble, sense saber on estan ubicats, si es fa el manteniment adequat, etc. Nosaltres vam demanar a la facultat de medicina un estudi amb rigor per veure quines pautes s'havien de seguir.

Creix el nombre d'homes que pateixen infarts en l'acte sexual. Han pensat en desfibril·ladors portàtils?

Mmm, no entra dins la nostra línia de treball. En tot cas, cal tenir abans identificat en quin espai proper hi ha un desfibril·lador públic, per si arriba la necessitat.

Millor passem a una altra competència: com estan les piscines?

La qualitat de l'aigua és quasi excel·lent.

Millor que a les platges, així.

No, les platges també estan molt bé, almenys en les dades amb què treballem nosaltres. En piscines i en platges la normativa és molt estricta i només hem trobat incidències menors.

Tenen algun valor les famoses banderes blaves?

Nosaltres ens centrem en la perspectiva sanitària. Les banderes blaves tenen en compte altres paràmetres, que nosaltres no toquem.

Com ha influït a Dipsalut i a Girona la nova facultat de Medicina?

És un pol d'atracció de talent en el camp sanitari. Permet que el corpus de professors treballi en programes comunitaris. Tot aquest talent que tenim a tocar, abans no el teníem. Hi ha estudis que assenyalen que la qualitat de vida d'una ciutat millora si té facultat de medicina.

Com estem en aquest moment?

Girona s'està posicionant a Europa com una zona on s'innova en salut pública i en qualitat de vida. I és gràcies a la feina des de tots els àmbits.