Quim Masferrer porta El xarlatan al teatre Capitol de Barcelona a partir del 15 de setembre, després d'haver-lo passejat pel Temporada Alta de Girona i la Fira de Teatre de Tàrrega, entre altres llocs.

I si el TSJC l'obliga a fer l'espectacle també en castellà?

Quan em volen obligar a fer alguna cosa, malament, aquella cosa ja em fa repelús. No és el cas, perquè El charlatán, en castellà, ja l'he representat a Espanya.

En qui s'inspira el seu xarlatà?

En aquells xarlatans que ja formen part del passat, que arribaven a la plaça del mercat dels pobles a vendre algun producte. Per desgràcia aquí ja els hem perdut, però encara en queden molts a països del Magrib, per exemple.

L'espècie xarlatana s'ha extingit?

S'han transformat. En lloc de a les places dels pobles els veiem a Internet i a la televisió, on a altes hores de la nit venen productes que en una sola nit et treuen la cel·lulitis o et fan créixer el cabell. La xarlataneria està més que mai a l'ordre del dia.

Hi ha alguna història de xarlatans que l'hagi inspirat especialment?

Els que m'han impactat són gairebé delinqüents. El del meu espectacle és un farsant entranyable, però en el procés de documentació he trobat gent que s'aprofita de la debilitat d'algú que està malalt per donar-li la solució, que és una enganyifa. Hi ha gent capaç d'assegurar que cura tumors terminals. En vaig trobar un que assegurava curar l'homosexualitat.

És un descregut d'això que en diuen teràpies alternatives?

Nooo, m'agraden molt quan es fan bé, perquè ens avisen que ens hem de cuidar una mica de nosaltres mateixos. El problema és que sota aquest paraigua hi ha molt fals curandero, molt xarlatà i molt farsant.

A banda d'aquests, quins són els xarlatans que més abunden?

El polític que no compleix les promeses electorals. El tertulià de ràdio que hi entén absolutament de tot i és capaç de parlar del Barça, d'aeronàutica i de política internacional. Tenim molts xarlatans avui. A l'espectacle tracto els xarlatans amb humor, però és que l'humor és un magnífic camí per criticar.

Molts xarlatans actuals escriuen llibres d'autoajuda?

Sí, aquest és un recurs que tenen: Sea feliz en siete días.

I vostè?

També sóc un xarlatà, perquè m'invento mil històries i pretenc que la gent compri una entrada. Però a diferència d'aquests altres jo no enganyo, perquè la gent ja sap que ficciono.

Abans ha esmentat els polítics. Hi ha algun xarlatà de marca, entre ells?

Zapatero, per exemple, que va prometre que respectaria l'Estatut que sortís del Parlament català. Ho va dir simplement per treure'n rèdit electoral. Hi ha força polítics xarlatans.

Ho deuen fer molt bé, perquè hi ha molta gent que encara se'ls creu.

Les eleccions són cada quatre anys perquè algun estudi deu dir que és la capacitat que té l'ésser humà per oblidar.

Ha trobat xarlatans a les diputacions?

I tant. El que passa és que cauen pel seu propi pes. Quan a un xarlatà l'identifiquen ja no el volen ni a les llistes del seu poble (riu).