GREC és una entitat gironina dedicada a la resolució de conflictes, amb 10 anys de trajectòria i presència a tot Catalunya. El 19 de novembre celebra la sisena edició de les jornades "Pensadores per la pau", de les quals parla Azahara Haughey

"Construcció de la pau a través de la figura de la dona", anuncien. No sona molt pretensiós?

Pot semblar-ho, però sí que pensem que la dona, potser a causa del seu rol històric, ha tingut una relació amb l'entorn i el sentit de la vida diferent.

Però si de la figura de la dona vénen tots els mals! Si no hagués estat per ella viuríem encara als paradís i sense treballar

(Riallada)... I si l'home no hagués estat tan insubstancial també hi viuríem.

Excloure l'home de jornades com aquestes significa que és un obstacle per la pau?

Ni l'home ni cap persona està exclosa de la jornada. Ben al contrari, creiem que les dinàmiques que presentem són eines a partir de les quals, tant homes com dones poden desenvolupar la seva creativitat, i així millorar la seva relació amb si mateixos i al seu voltant promoure l'harmonia.

"Fragilitat té nom de dona", va escriure Shakespeare...

D'acord. I també força, pau, justícia, llibertat, igualtat... tenen nom de dona.

Pensadores per la pau: busquen la pau mundial o es conformen amb la pau a dins de la pròpia família?

En altres edicions de "Pensadores per la pau" s'ha treballat com les dones s'han enfrontat a la guerra i la seva contribució a processos de pau des d'un punt de vista polític o intel·lectual: Victoria Wolf, Petra Kelly... Aquest any ens ha semblat que valia la pena treballar-ho des de la quotidianitat, amb activitats que ens ajuden a trobar un benestar personal, i que indiscutiblement milloren el nostre entorn i les nostres relacions amb aquest. Malgrat tot, la pau comença en els espais més petits i propers.

De quina manera pretenen assolir aquesta pau?

No pretenem arribar a la pau, sinó sentir-la i caminar-hi.

No li agrada el lema "si vols la pau, preparat per a la guerra"?

Decididament no, en el món existeixen conflictes que es poden gestionar a partir d'una bona comunicació, entre d'altres. La comunicació es basa en un seguit d'interrelacions, cadascuna influenciada per l'altra. Si preparem la guerra, quina resposta esperem?

Al món falten dones governant ?

Sí, n'hi podria haver moltes més. Però del que es tracta és de tenir persones que sàpiguen governar.

No sé si ser dona és garantia de res: Margaret Thatcher és el guru de totes les privatitzacions que ens plouen.

No tothom té les mateixes idees, i no estan condicionades per ser home o dona. Ser home tampoc és garantia de res. Gandhi i Hitler eren homes tos dos. I Teresa de Calcuta i Daw Aung San Suu Ky dones com la Thatcher.

Si Déu hagués tingut dona el món seria diferent?

Seguint aquesta línia, sí. I si ?haguessin tingut fills, encara més.