Jou Ramírez, lloretenc que va publicar al setembre el còmic Despertaferro, està treballant ara en Colom, el nou viatge, una versió dels preparatius del descobriment d'Amèrica, en la qual l'almirall és barceloní, els mariners són de l'Empordà i la sortida té lloc a Pals

Colom, el nou viatge. Després de passar per ERC, PI i CiU, on va ara?

Ostres, no, no. Estem parlant d'un Colom diferent... i més ben documentat.

I Cristòfor Colom també era català?

Els estudis més actuals donen per fet que era català. Es parla de Tortosa, d'Eivissa... Jo crec que la teoria amb més força és la de Jordi Bilbeny, que diu que era de Barcelona, i és la que reproduïm.

Aquest "nou viatge" quin és?

El primer, el de sempre, però explicat d'una altra manera. És a dir, seguint els estudis de Jordi Bilbeny.

Algun exemple?

Els germans Yanes Pinzón estan censats a la vila de Pals, tot i ser portuguesos. Els mariners són empordanesos. I Colom, militar i mariner, era com un delegat del govern català a l'Empordà.

Un barceloní a Pals? No seria el primer pixapins?

Era com un pixapins, sí (riu). A Pals hi havia unes drassanes i una marina interior, i per això estava aquí.

Sortint de Pals i no de Palos el còmic no es distribuirà a Andalusia...

Doncs la versió en castellà segur que la farem. Jo crec que aquesta història interessa tothom. Aquest còmic no pretén donar lliçons, sinó fer pensar i reflexionar la gent, sobretot els joves.

La lletra entra millor amb dibuixos que amb sang, com abans?

És una bona manera, sí. Per exemple, Despertaferro, el protagonista de l'anterior còmic, és desconegut inclús al seu propi poble, Sant Feliu de Pallerols. El que fa el còmic és popularitzar-lo molt ràpidament. La idea és fer el mateix amb Colom.

Als seus llibres -són per joves- defuig el sexe i la violència. Així, com pot dibuixar la conquesta d'Amèrica?

He, he, ho intentarem. Despertaferro era capità dels Almogàvers, i també era difícil fer-lo sense sang ni budells per terra. Hem d'entendre que com que tracta d'història, pot ser usat com a material didàtic a l'escola, i cal anar amb compte.

Alguna cosa l'ha sorprès de la història de Colom?

Sobretot, la reacció hostil dels historiadors que sostenen la versió tradicional. M'ha sorprès i no m'ha agradat. I tampoc ho entenc.

Com es finança l'edició?

Fins ara tot el que he fet m'ho he anat pagant. Ara estem provant un nou sistema, amb Verkami (www.verkami.com) a partir de micromecenatge, amb petites aportacions de molta gent. A canvi, reben exemplars dedicats, els convidaré a un curs de dibuix de còmic, etc.

És atractiva per al còmic la història de Catalunya?

Hi ha la temptació de dir que com que és un país petit no té història sinó historieta i per això dóna per fer-ne còmics. En realitat, però, és una història molt important de la qual ens hem de sentir orgullosos, tot i els episodis foscos, com a tot arreu.