Emma Llensa (La Bisbal, 1986) i Maria Cerezo (Málaga, 1987), veïnes de la Bisbal d'Empordà, van fundar l'any 2009 Atem Books, editorial especialitzada en publicacions en línia sobre artistes de tot el món. Han editat el primer llibre de fotografies per a Ipad d'Espanya. I tot, sense guanyar un euro

De debò no hi guanyen res o ho diuen així per fer promoció?

Fins ara no hi hem guanyat res. És ara que estem començant a pensar a fer canvis, per no avorrir-nos d'això i per poder-ne viure.

Fins ara han estat vivint de la caritat pública?

És que som emprenedores de nit (riuen). Fem feines a part. Una és fotògrafa i poeta (Emma) i l'altra il·lustradora i dissenyadora gràfica (Maria).

Els deixa temps, Atem Boks?

De fet no gaire, tenim les nostres professions bastant oblidades.

Treballar per amor a l'art és més cansat que fer-ho per un sou?

Depèn, a vegades és més cansat fer-ho per un sou, ja que quan fas una cosa per amor a l'art ho fas perquè t'agrada, hi disfrutes.

Això significa haver d'optimitzar recursos. També és un art?

Quan et ve tot donat no penses prou. Quan no tens res, penses millor com fer les coses i això es bo per a la creativitat.

Potser podrien assessorar el govern català respecte a optimitzar recursos sense haver de retallar-ho tot...

I tant: el problema és que retallen perquè abans es van passar.

Publiquen mensualment, "on-line", Carpaccio Magazine. Per què?

Perquè no existia un espai on els artistes poguessin enviar les seves obres per promocionar-se. No sortien a les revistes perquè no els acceptaven. Vam pensar. Si el món de l'art és tan elitista, anem a crear un món nou que no ho sigui tant i que doni més oportunitats. Vam creure que era necessari.

No és l'art, que és elitista?

No, l'art no és elitista, és alguna gent que ho és. Hi ha gent que es dedica a fer que l'art sigui elitista.

Editen molta fotografia. Avui qualsevol pot ser fotògraf?

Qualsevol pot ser fotògraf, però no editaríem a qualsevol. O sigui que potser no pot ser-ho qualsevol (riuen). Hi ha d'haver alguna cosa a la foto, quelcom que si no hi és en notes la falta.

Què pensen en general dels llibres i publicacions digitals?

Sovint no s'aprofita tot el que l'Ipad està oferint, ja que es limiten a ser igual que la versió en paper. S'haurien d'aprofitar les possibilitats d'enllaços, visió, so, etc. El futur va cap aquí.

Encara llegeixen en paper?

Potser fa tres anys que no. Inclús els llibres els llegim en versió digital.

Des d'un poblet de l'Empordà es pot treballar amb tot el món?

Amb un ordinador pots treballar des d'on vulguis.

I els saraus i contactes de la capital no es troben a faltar?

Molt (riuen). Un cop a la setmana anem a Barcelona, per connectar amb el món real. S'hi ha de ser. Però a la Bisbal treballem millor, estem més concentrades en la feina. A Barcelona no podríem.