18 de maig de 2012
18.05.2012
contracorrent

"Al segle XXI no es pot acceptar que el dret a la vida el determini el lloc on neixes"

Pedro Alonso

18.05.2012 | 02:00
"Al segle XXI no es pot acceptar que el dret a la vida el determini el lloc on neixes"

INVESTIGADOR

"Si el director d'una farmacèutica anuncia al matí que invertirà mil milions a investigar una vacuna contra la malària, al migdia l'han fotut al carrer perquè s'hauran enfonsat les accions"

Pedro Alonso recalca que els immigrants no porten malalties cap aquí

Premi Príncep d'Astúries 2008 de Cooperació Internacional, Pedro Alonso és cap de Medicina Tropical i Salut Internacional del Clínic de Barcelona, i dirigeix la investigació que més a prop està a tot el món de trobar una vacuna contra la malària. Ahir va ser a la UdG

Quan tindrem una vacuna contra la malària?
Hi ha força possibilitats que entre 2014 i 2015 n'hi hagi una primera generació. Però serà una d'eficàcia parcial.
I això què significa?
S'haura de fer servir amb eines que ja tenim, com fàrmacs, mosquiteres, etc., i continuar investigant per passar d'un 50% a un 70% o un 90% d'efectivitat. El gran salt és que fins fa 15 o 20 anys es posava en dubte que hi pogués haver una vacuna contra la malària.
Per què és tan difícil?
Les vacunes que existien fins ara són eficaces contra cuques senzilles. Perquè m'entengui, són com una bicicleta. Ara ja se'n desenvolupen contra cuques més complicades: com un cotxe. Però el paràsit de la malària és una llançadora espacial.
Per barata que sigui, a Àfrica no hi ha diners. Qui pagarà la vacuna?
Vostè i jo.
I algú més, espero.
Hi ha el fons Global de Vacunació i Immunització, que entre d'altres el paguem vostè i jo.
Algú dirà que en època de retallades no estem per pagar res a altres.
És una falsa disjuntiva, perquè aquí ningú es queda sense rebre vacunes o sense accés a una excel·lent sanitat.
Cada cop menys...
Els problemes d'aquí són d'una altra esfera. Aquí parlem de si ens estem empobrint, etc. Allà estem parlant de viure o morir.
El immigrants poden dur a Europa malalties tropicals?
Al revés, entre l'ensurt de passar l'estret en pastera i mig ofegar-se, són ells els que s'acaben infectant de nosaltres. No hi ha hagut malalties transportades per immigrants, així de clar. No s'ha de tenir cap por a la immigració.
Les farmacèutiques bloquegen la investigació de vacunes?
Ens agraden massa les teories conspiratòries. La vacuna interessa a tothom, també a la indústria farmacèutica, el problema és que no té estímul per investigar, no juga a això perquè no hi ha diners a guanyar. S'ha de pensar com ficar-los a ells en la jugada, i s'està avançant força en aquest camp.
Són empreses privades i han d'obtenir beneficis, no?
Si el director d'una farmacèutica anuncia al matí que invertirà mil milions a investigar la vacuna contra la malària, al migdia l'han fotut al carrer. Perquè s'hauran enfonsat les accions.
La salut és privilegi dels rics?
Al segle XXI no podem acceptar que el dret a la vida el determini el lloc on neixes. El drama és que tenim eines per superar-ho i no en som capaços.
Segons l'FMI vivim massa anys. Vostè és un irresponsable per procurar-ho?
He, he, m'és igual. Un dels grans triomfs de la humanitat és augmentar l'esperança de vida. A més, la millor manera de controlar el creixement demogràfic és disminuir la mortalitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema