Després d'uns Jocs Olímpics és habitual que les ciutats que els acullen visquin una mena de depressió postpart. Les grans inversions públiques se solen frenar i la moral col·lectiva decau recoberta de nostàlgia. Les Olimpíades passaran per Rio, però al Brasil la crisi s'ha avançat ben bé un parell d'anys i, fins i tot, va arribar abans del Mundial de Futbol del 2014. Segurament l'impeachment contra Dilma Roussef ha estat l'evidència que el país és en una situació delicada. Els primers compassos de la torxa olímpica a Brasília van estar marcats per les manifestacions «L'Olimpeachment ja és aquí», deia una gran pancarta al pas de la marxa de la flama olímpica.

La inquietud constant produïda pel virus del Zika que es transmet per la picadura d'un mosquit i afecta especialment les dones embarassades, ja que pot provocar la microcefàlia del fetus, ha enterbolit la pròpia cerimònia inaugural dels jocs. Cent vint-i-cinc científics de tot el món, la majoria metges i experts en bioètica, van firmar una carta en què demanaven ajornar els Jocs de Rio de Janeiro o fer-los en una altra ciutat per l'amenaça del virus. «La soca brasilera del virus Zika danya la salut d'una manera que la ciència no havia vist abans. Un risc innecessari es plantejarà quan 500.000 turistes estrangers procedents de tots els països assisteixin als Jocs, ja que podran infectar-se d'aquesta soca i tornar a casa, a llocs en què pot arribar a ser endèmica».

Tots aquests drames i l'elevada corrupció estan provocant la natural indiferència cap a un esdeveniment que representava l'honorabilitat del moviment olímpic i ara és una exhibició de no se sap què.