Avui i demà se celebra el LiberisLiber a Besalú. El Liberisliber s'està convertint en la fira que inaugura la tardor literària gironina. Aquest cap de setmana Besalú serà ple de llibres i de lectors. Hi haurà presentacions, signatures i activitats per a totes les edats. Hi haurà escriptors, poetes, editors i candidats a la recerca d'una oportunitat.

Fa només uns anys els llibres sortien al carrer per Sant Jordi i prou. D'un temps ençà, però, cada cop són més freqüents les fires de llibres i, des d'aquest any, a Catalunya tenim dues viles del llibre: la de Bellprat, que es fa al juny, i la de Cervera, a l'octubre. Potser tot això de les fires va néixer com a conseqüència de la crisi, que també ha tocat el sector. Hi devia ajudar la munió d'editorials petites que han convertit l'edició catalana en un calidoscopi fet de múltiples aportacions. Editorials encantades de poder escampar pels taulells les seves novetats i el fons editorial, tan difícil de veure fora dels magatzems. També hi fa la necessitat de mostrar llibres amb poca visibilitat a les grans llibreries. Les llibreries mitjanes i petites són tota una altra cosa. I ha estat definitiva la passió per llegir, la devoció per la cosa escrita dels organitzadors.

Durant dos dies els editors viuran submergits en una mena de miratge. Tothom amb qui parlin tindrà interès pels llibres que fan. Tothom que camini pels carrers de Besalú durà llibres a la bossa. Els escriptors arribaran a pensar que són importants i tot! La realitat, però, seguirà allà, a l'aguait. La palparem dilluns: Tiratges minvants. Repercussió mínima als mitjans dels llibres que s'imprimeixen... I les infinites possibilitats d'entretenir-se que no passen per les planes d'un llibre.