07 de agost de 2018
07.08.2018

Les tortugues babaues comencen a fer-se «seves» les platges catalanes

Un fenomen atípic. El passat 15 de juny un exemplar de tortuga babaua va pondre 173 ous a la platja de Sant Simó de Mataró

07.08.2018 | 06:00
Les tortugues babaues comencen a fer-se «seves» les platges catalanes

La primera de les tortugues babaues del niu de la platja de Sant Simó de Mataró va néixer ahir a primera hora del matí. Es tracta del primer dels 173 ous que una tortuga va pondre el passat 15 de juny en aquesta platja i que se suma als 24 que ja han nascut a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Rescat d´Animals Marins (CRAM). El naixement va sorprendre els experts ja que el més habitual és que aquests naixements es produeixin de matinada, en plena foscor i amb temperatures més suaus, i també que siguin naixements multitudinaris. És per això que per garantir la supervivència de la cria, tècnics del CRAM la van recollir i se la van emportar al centre de recuperació, i tècnics del centre de recuperació van comprovar l'estat de la tortuga i per ara la conserven en una caixa en condicions de foscor i humitat òptimes. L´Ajuntament de Mataró i el servei de Flora i Fauna de la Generalitat preparen un dispositiu especial per assegurar la supervivència del màxim nombre de cries possible.
Tot i que les cries de tortuga babaua podien néixer ja a partir de la setmana passada, les previsions eren que l'eclosió dels ous succeís durant la segona meitat del mes d'agost. El fet que s'hagi avançat el naixement respon, bàsicament, a l'onada de calor que es viu arreu del país, ja que la temperatura és un element determinant en la incubació dels rèptils.
El guió que preveuen els experts és que a partir de la caiguda del sol d'aquest dilluns, el gruix dels 130 ous que encara hi ha enterrats a la platja puguin néixer. Serà llavors quan el CRAM retornarà la tortuga nascuda en solitari ahir a la platja, perquè pugui iniciar el camí cap al mar de la mà de la resta de tortugues.
La posta total va ser de 170 ous i, en paral·lel als naixements naturals que s'estan començant a donar, hi ha 40 ous que es van traslladar ja en un primer moment al CRAM per fer néixer les tortugues en captivitat. Des del CRAM expliquen que l'índex de supervivència d'aquells exemplars és del 70%. Ara s'hi traslladaran també algunes de les tortugues que neixin a la platja, per fer-les créixer en captivitat durant un any. D'aquesta manera es vol garantir la seva supervivència i s'aprofitarà per estudiar els exemplars abans de tornar-los a alliberar al mar per tal de fer seguiment del seu comportament i recollir dades sobre aquesta espècie.
El director de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, va valorar que «una situació que fa anys ens semblava estranya», com és la posta d´una tortuga en una platja catalana, «serà cada cop més habitual», tot i que, en aquest cas, «s´ha batut el rècord de posta d´ous a Catalunya». «El destí final de totes sempre serà el mar», va aclarir Anna Casquet, tècnica del CRAM encarregada de la protecció de la primera cria nascuda a Mataró.
El consistori mataroní ha coordinat la vigilància del niu durant les 24 hores amb l´ajuda de voluntaris, entitats ambientals i seguretat privada.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook