Quantes vegades al dia comprova el correu electrònic i el mòbil?

Ha, ha, tantes com les vegades que em sona el mòbil. Se suposa que hauria de fer un ús de les tecnologies més moderat, no tinc un comportament gaire exemplar.

L´arribada d´Internet s´estudiarà igual que la de la màquina de vapor?

Ja es parla de quarta revolució industrial, per tant ja ho estem estudiant així. I probablement tindrà un abast superior a les anteriors revolucions industrials.

Estem en un país poc amic de les innovacions?

Sí, ja que les reaccions que generen les innovacions oscil·len entre l´entusiasme acrític i el recel sistemàtic. Com més ignorant és una societat, més en recela de les novetats. I fins ara no hem destacat precisament per l´elevat nivell de formació.

Subtil manera de dir que som una societat força ignorant.

(Riu) La conclusió és aquesta, sí. Això està canviant, però la història pesa molt. De tota manera, sóc optimista a mitjà termini. Estem deixant enrere alguns vicis, com aquest de l´odi a la innovació. Cosa que no significa que hàgim assolit el punt òptim, encara hi ha investigadors que han de marxar si volen fer carrera.

Trump, Puigdemont... trobem dirigents més preocupats de tuitejar que de governar.

Això és terrible. Representa l´entusiasme acrític a què em referia abans. Pensar que tuitejar equival a guanyar més democràcia o ser més participatiu, és ser molt ingenu. Com és ser ingenu, pensar que el que és trending topic és cap on s´inclina l´opinió pública. Vaig dirigir una investigació que va analitzar més de 100 milions de tuits i demostrava que 9 de cada 10 temes de debat polític a Twitter, els inicien mitjans de comunicació o partits polítics. O sigui, la batuta la porten els de sempre.

Els robots ens permetran viure sense treballar o ens suprimiran?

Ni tan sols ens substituiran. De moment, la intel·ligència artificial és més artificial que intel·ligència. Hi ha màquines capaces de fer una cosa impossible per mil humans, però només saben fer aquesta. De tota manera, ja hi ha màquines capaces d´ensenyar a altres màquines. Inclús s´ha donat el cas que han inventat un idioma propi per comunicar-se entre si, ignorat pels humans. Però els avenços són sempre positius.

S´acosta la parella robot-humà, no només sexual sinó sentimental?

Segons estudis, a mitjà termini ja hi ha moltes dones predisposades a mantenir una relació amb un sistema artificial abans que amb un home. En canvi, els homes de moment no tant. No sé quina interpretació treure´n (riu).

Estem tan vigilats com asseguren els alarmistes?

Per mi els alarmistes s´equivoquen, ja que si una cosa et fa millor la vida, almenys l´has de conèixer encara que comporti alguns riscos. Però a més demostren ser ignorants, perquè aquest desenvolupament no es podrà frenar. S´hi hauran d´adaptar tard o d´hora, i quan abans ho facin, podran introduir-hi els seus recels, queixes, etc., que ens ajudaran a millorar.