Apa, a Girona 23 anys després de rodar-hi «Secrets de família»...

Mare meva, quina memòria! De fet he anat venint a Girona, pel festival Temporada Alta. Sempre és un plaer, a Catalunya hi ha moltes places, però la gent de Girona té molta afició pel teatre. I a més en saben molt. Hi tinc molt respecte, perquè hi venim a fer l´estrena absoluta de la funció, no venim amb un espectacle rodat.

«La Ilíada» són sobretot passions. Creu que amb els segles les hem anat perdent?

Més aviat al revés, La Ilíada parla d´unes passions que sí que hauríem d´intentar frenar, que és la còlera, la ràbia. Allò que ens cega i provoca que ens fiquem en embolics indesitjables. Per això tenia ganes de fer aquest text, per intentar posar l´altaveu en el fet que la violència no és mai la resposta per a res i hem de buscar altres solucions als problemes.

Una qüestió ben vigent.

Els grans textos universals són sempre un lloc on anar a buscar respostes.

Homer va fer d´una guerra una obra immortal. Ni comparació, aquella guer­ra, amb la del Parlament català.

Déu n´hi do! Per això demano que no vagi a més (riu). Que intentin tots plegats trobar una solució. Els catalans ens mereixem una temporada de tranquil·litat. Si us plau, que ens donin tres mesos per poder gaudir de la família, de la vida...

No digui això, que si el senten, tornen a tancar tres mesos el Parlament.

Ha, ha, no, que no el tanquin però que treballin amb la voluntat d´ajudar-nos a tots a tirar endavant, de defensar tothom. Però hòstia, que ens donin una mica d´aire, per favor. Que rebaixin la còlera.

Se sent millor com a Paris, com a Aquil·les o com a Hèctor?

Paris segur que no, no m´interessa.

Però si és un «lligon»!

Però els herois són Hèctor i Aquil·les. Potser tinc més debilitat per Hèctor, perquè és pare i això el remou, ho té present a tota hora. Em provoca tendresa.

Quin és el seu taló d´Aquil·les?

En tinc molts. Estic a prop dels 50 i encara tinc inseguretats, falta de confiança... Suposo que ho tindré tota la vida. Val a dir que tants anys fent d´actor he après a domar-ho.

Un actor insegur?

Al revés, em penso que la majoria ho som. Sempre posem en dubte la nostra feina, és complicada l´objectivitat amb un mateix. Tots els actors som crítics amb la nostra pròpia feina.

«Una ilíada», la versió que de l´obra d´Homer van escriure Lisa Peterson i Denis O´Hare, s´estrena al Teatre de Salt aquest dissabte. Adaptada com un monòleg, Eduard Farelo assumeix totes les veus d´aquesta colossal epopeia

Sí, totalment. Per això si de cas el deixaré per a més endavant. Ara només espero que La Ilíada duri molt temps, la resta ja ens ho plantejarem més endavant.