Científics de l´Institut d´Investigació de la Sida Irsicaixa de Barcelona i de l´hospital Gregorio Marañón de Madrid han aconseguit que sis pacients infectats pel VIH (virus de la immunodeficiència humana) hagin eliminat el virus de la seva sang i teixits després de ser sotmesos a trasplantaments de cèl·lules mare. La investigació, que va publicar ahir la revista Annals of Internal Medicine, ha observat que els sis pacients que van rebre un trasplantament de cèl·lules mare tenen el virus de la sida indetectable en sang i teixits i fins i tot un d´ells ni tan sols té anticossos, cosa que indica que el VIH podria haver estat eliminat del seu cos.

Els pacients mantenen el tractament antiretroviral, però els investigadors creuen que la procedència de les cèl·lules mare i el temps per aconseguir el reemplaçament complet de les cèl·lules receptores per les del donant podrien haver contribuït a una potencial desaparició del VIH, cosa que obre la porta a dissenyar nous tractaments per curar la sida. La investigadora de l´Irsicaixa Maria Salgado, coprimera autora de l´article, juntament amb Mi Kwon, hematòloga de l´hospital Gregorio Marañón, explica que el motiu que actualment els fàrmacs no curin la infecció pel VIH és el reservori viral, format per cèl·lules infectades pel virus que segueixen en estat latent i no poden ser detectades ni destruïdes pel sistema immunitari.

Aquest estudi ha assenyalat certs factors associats amb el trasplantament de cèl·lules mare que podrien contribuir a eliminar aquest reservori del cos. Fins ara, el trasplantament de cèl·lules mare es recomana exclusivament per tractar malalties hematològiques greus. L´estudi s´ha basat en el cas d´«El Pacient de Berlín»: Timothy Brown, una persona amb VIH que el 2008 es va sotmetre a un trasplantament de cèl·lules mare per tractar una leucèmia. El donant tenia una mutació anomenada CCR5 Delta 32 que feia que les seves cèl·lules sanguínies fossin immunes al VIH, ja que evitava l´entrada del virus en elles. Brown va deixar de prendre la medicació antiretroviral i avui, 11 anys després, el virus segueix sense aparèixer a la seva sang, per això se´l considera l'única persona al món curada del VIH.

Els científics investiguen possibles mecanismes d´erradicació del VIH associats amb el trasplantament de cèl·lules mare. El present estudi va incloure sis participants que havien sobreviscut almenys dos anys després de rebre el trasplantament, i tots els donants mancaven de la mutació CCR5 Delta 32 en les seves cèl·lules. Després de diverses anàlisis, els investigadors van veure que 5 d´ells presentaven un reservori indetectable en sang i teixits i que en el sisè els anticossos virals havien desaparegut completament 7 anys després del trasplantament. Segons Salgado, «aquest fet podria ser una prova que el VIH ja no està a la seva sang, però s´ha de confirmar parant el tractament i comprovant si el virus reapareix o no».