Posar noms i cognoms al càncer, conèixer exactament el tipus de tumor que pateix el pacient i saber el risc de recaiguda és clau a l'hora de decidir el tractament més adequat, especialment si aquest és agressiu.

És per això que durant l'any passat, l'Institut Català d'Oncologia (ICO) va fer un estudi de plataformes de gens a 33 pacients amb càncer de mama de les comarques gironines amb l'objectiu d'estudiar les característiques del tumor, la seva agressivitat i les possibilitats de recaure per determinar amb seguretat si era necessari recórrer a la quimioteràpia per tractar una malaltia tan freqüent que s'estima que la desenvoluparà una de cada nou dones al llarg de la seva vida.

De fet, segons les dades del Registre del Càncer de Girona, el de mama és el més comú en dones i va representar el 28% dels casos diagnosticats entre les gironines el 2017.

La taxa de curació al cap de deu anys d'haver patit la malaltia augmenta any rere any gràcies a nous fàrmacs però també a noves estratègies i abordatges diferents.Una d'aquestes estratègies és la de poder diferenciar els diferents tipus de tumor que es poden produir a la mama per atacar-los amb tractaments a mida.

Moltes vegades aquests tractaments són menys agressius i una de les maneres de poder-ho fer és a través de les plataformes gèniques, un test que analitza els gens del tumor de mama per valorar el risc de recaure i el benefici o no d'administrar quimioteràpia per estalviar a la pacient els efectes indesitjables del tractament, així com avaluar en quins casos es pot beneficiar dels fàrmacs prequirúrgics.

En total, l'any 2017 l'ICO va fer aquest tipus de test a 110 pacients de tot Catalunya per saber quin tipus de tumor tenien i quina era la millor opció terapèutica. Gràcies a l'estudi, un 87% del total de les dones a qui se'ls va fer el test s'han pogut estalviar la quimioteràpia d'una manera segura.

Hi ha hagut pacients que, amb un tipus concret de tumor, han pogut començar el tractament de quimioteràpia o d'hormonoteràpia per tal de veure quina resposta ha tingut el tumor davant d'aquest tractament i, posteriorment, poder practicar-los-hi cirurgia conservadora en gairebé el 80% dels casos.

Per altra banda, en els casos més precoços, també permet una cirurgia menys extensa i amb millors resultats estètics i si el gangli axil·lar està efecte, i hi ha resposta ganglionar, es pot evitar el buidament axil·lar.

També hi ha estudis que demostren que les pacients a qui se'ls ha practicat cirurgia conservadora de la mama, seguida de tractament de radioteràpia, han obtingut una taxa de curació superior de les que han patit una extirpació completa de mama.