Les pròximes eleccions municipals, anunciades per a finals de maig del 2019, són l'horitzó amb què treballa una aliança socioeducativa que vol estendre l'educació a temps complet i que ahir va fer campa-nya a Girona, en una jornada a la qual van assistir més de 130 tècnics, professionals i responsables polítics de 25 municipis. L'intercanvi d'experiències, dificultats i necessitats compartides al llarg d'un matí dens, a la Facultat d'Educació i Psicologia de la UdG, es pot resumir en una idea de consens: la urgència d'assolir un pacte polític per a l'educació, que la immunitzi dels xocs partidistes.

La Xarxa Territorial de les Comarques Gironines d'Educació 360, una plataforma promoguda per la Fundació Jaume Bofill, els Moviments de Renovació Pedagògica i la Diputació de Barcelona, va tancar satisfeta una jornada que apel·lava al compromís dels municipis per l'educació en tots els àmbits de la vida. Alguns ajuntaments que ja l'han encarat, com són els de Palamós, Salt, Girona, Olot, Palafrugell i Celrà, van participar en la matinal explicant el més rellevant de projectes educatius que ja estan desenvolupant i que trenquen els límits de l'escola.

Just després de tancar els sis grups de treball simultanis que van discutir com promoure l'Educació 360 als municipis gironins, el director de l'Institut de Recerca Educativa (IRE) de la Facultat d'Educació i Psicologia de la UdG, Moisès Esteban, i una de les integrants del Grup Coordinador de la Xarxa Territorial, Cristina Sibina, van sintetitzar les conclusions més rellevants. Esteban va destacar la voluntat «de remar junts, de compartir la percepció de cansament en el sentit tradicional de l'escola» i «el caràcter transversal de l'aliança, de baix a dalt», que ell va matisar «sense ingenuïtats», amb «un fort lideratge distribuït que connecti tots els agents educatius i amb la implicació de l'àmbit polític, que garanteixi la continuïtat i la sostenibilitat dels processos de canvi». Després, Sibina va incidir en la necessitat del «pacte polític de tots els partits per salvaguardar l'educació del xoc polític», tot apuntant que els càrrecs electes canvien i que la continuïtat l'han de donar els tècnics i els professionals que treballen als ajuntaments. Ella mateixa va tancar la jornada deixant clar que ha estat «un punt de partida per anar fent gota d'oli», perquè s'hi sumin moltes altres poblacions, i va anunciar que el 6 d'abril del 2019 se celebrarà la segona trobada anual de l'Aliança Educació 360 a Girona, amb la presència d'entitats, centres educatius, consistoris i col·lectius professionals. Fins llavors, la plataforma continuarà treballant per aconseguir la implicació i el compromís de les formacions polítiques per incloure les seves propostes en els futurs programes electorals i que es convergeixin en l'eix del pròxim mandat. De moment, Educació 360 ja s'ha reunit amb representants de tots els partits presents al Parlament de Catalunya.

Ahir, a Girona, van rebre el suport explícit del màxim responsable del Departament d'Ensenyament, el director territorial Martí Fonalleras, qui va defensar «que l'educació sobrepassi les institucions i que arribi en tot moment a per tot»; pel que es va mostrar partidari d'«un plantejament comunitari» i de «pensar d'una manera interactiva que faci possible que l'aprenentatge sigui continu i per a tots». Una predisposició compartida per la degana de la Facultat d'Educació i Psicologia de la UdG, Montserrat Vilà, qui va celebrar que es posi l'accent en els municipis i va considerar que si la seva institució té un encàrrec principal, com és la formació inicial de mestres, educadores i treballadors socials, pedagogues, psicòlegs... no podem estar al marge».