23 de octubre de 2018
23.10.2018
Diari de Girona

Salvar l'ovella ripollesa autòctona... a Les Cols

El centre d'I+D del restaurant Les Cols a la Vall de Bianya participa en un projecte de més abast que té per objectiu evitar l'extinció d'una raça d'ovelles del Ripollès

23.10.2018 | 01:01
Salvar l'ovella ripollesa autòctona... a Les Cols

La finca de Casa Horitzó, el centre I+D del restaurant Les Cols situat a la Vall de Bianya, la Garrotxa, acull des de fa uns mesos un ramat d'ovelles ripolleses, una raça autòctona en risc d'extinció. És una prova pilot de Mas Marcè-Làctics Peralada per tenir una reserva genètica i preservar així una selecció dels millors exemplars per produir llet ecològica. Han necessitat dotze anys d'estudis i anàlisis per fer aquesta tria genètica que ara volen preservar amb la creació de microramats a diversos punts de la demarcació. «Ens feia patir perdre tot el ramat en cas d'un problema sanitari global i per això vam apostar per fer una reserva genètica a diferents punts per no haver de començar de zero», afirma Manel Marcè, copropietari de l'empresa, dedicada a la producció i venda de productes elaborats amb la llet d'ovella ecològica. Els actuals propietaris representen la sisena generació d'una família de pastors que ja llavors treballaven amb l'ovella ripollesa, una raça autòctona en risc d'extinció. Fa dotze anys van començar un estudi amb analítiques i controls cada quinze dies per escollir els millors exemplars per «produir una llet de màxima qualitat».

Conservar el valor genètic

La idea de tenir Punts de Reserva Genètica («microramats» d'entre 5 i 15 animals) a diferents punts del territori va sorgir per no perdre el valor genètic dels exemplars davant d'un problema sanitari general o d'abast local, com podria ser la llengua blava. «Quan això passa, és molt probable que facin sacrificar els ramats que hi ha a dos quilòmetres i per tant tot aquest esforç de deu anys se n'hauria anat en orris», afirma Marcè. Explica que són els únics a la demarcació que munyen les ovelles ripolleses per la seva qualitat. Ara bé, la seva capacitat productiva és molt inferior si es compara amb altres races. Una ovella ripollesa produeix uns 80 litres de llet l'any mentre que altres races poden arribar als 300 litres a l'any.

Productes de quilòmetre zero

F ina Puigdevall, la xef del restaurant Les Cols, amb dues estrelles Michelin, va acceptar participar al projecte perquè d'aquesta manera podien contribuir a la preservació d'una raça que permet elaborar productes de quilòmetre zero (km0) que també ofereixen al restaurant. I de retruc, mantenir les instal·lacions de Vall de Bianya ben desbrossades gràcies a les ovelles, que també aporten adob amb els seus excrements. «Quan ens ho van plantejar, vam trobar que era una molt bona idea i ens hi vam apuntar de seguida», diu Puigdevall. Des de fa tres anys que el restaurant ha apostat per tenir un hort ecològic amb David Castañer i Guillem Coromina al capdavant. Hi cultiven vegetals, fruites, flors i herbes aromàtiques que després serveixen al restaurant.

Gallines de corral

Compten amb un corral amb gallines i, ara, gràcies al projecte compartit amb Làctics Peralada, també amb els xais. Els clients poden visitar les instal·lacions de la Vall de Bianya abans de menjar al restaurant si ho sol·liciten. Però aquesta no és l'única reserva genètica del projecte. Des de fa dos anys que també hi ha un microramat a una finca de Cadaqués, a la comarca de l'Alt Empordà. Concretament, al Mas Perefita, que acull el celler Martín Faixó. L'experiència està essent positiva, expliquen els impulsors de la iniciativa, fins al punt que la previsió és poder arribar a tenir uns deu microramats d'ovella ripollesa repartits a la demarcació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook