Tècnics de la Generalitat encarregats de les tasques de seguiment del llop han detectat fins a 17 exemplars des de l´any 2000, moment en què es va tenir constància que l'animal tornava a aparèixer a Catalunya. D´aquests, actualment n´hi ha tres de localitzats, els quals són mascles i d´origen francoitalià i es troben a les comarques del Ripollès, la Cerdanya i entre el Solsonès i l´Alt Urgell. Per parlar de la seva gestió i de les mesures per minimitzar el seu impacte sobre la ramaderia, la Seu d´Urgell va acollir ahir una jornada tècnica al voltant d´aquesta temàtica. Unió de Pagesos (UP), present en l´acte, reivindica que es tingui en compte l´opinió del sector. Per la seva banda, el cap del servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Ricard Casanovas, va defensar en la jornada d´ahir que l´objectiu és fer compatible la ramaderia de muntanya amb la conservació del llop, fet que aporta beneficis a la biodiversitat de les zones on hi és present.

Dels 17 exemplars de llop que s'han detectat des de l´any 2000 a Catalunya, quan es va tenir constància que l´animal havia tornat a aparèixer, n´hi ha que han marxat del territori i també d´altres que han mort, segons va explicar ahir Casanovas. En aquests moments, els experts sostenen que hi ha tres mascles d´origen francoitalià en diferents comarques del Pirineu: un d´ells es troba a la zona del Ripollès, un altre a la Cerdanya i un darrer està situat entre el Solsonès i l´Alt Urgell. El cap de Fauna i Flora va afirmar que de moment no hi ha una població estable de llops a Catalunya, més enllà d´alguns exemplars «solitaris» que els equips de seguiment han detectat en els darrers divuit anys. Tot i això, per als casos en què la seva presència pugui tenir conseqüències sobre l´activitat ramadera, s´estan duent a terme tant mesures de caràcter preventiu com compensacions pels atacs, com els que s´han registrat en els dar­rers dos anys al límit de les comarques del Solsonès i de l´Alt Urgell.

Jornada tècnica sobre el llop

La Seu d´Urgell va acollir ahir la jornada tècnica «Elements per a la gestió del llop i la minimització del seu impacte sobre la ramaderia», organitzada pel Parc Natural del Cadí-Moixeró, la Generalitat i l´agrupació de ramaders Beealia. En el transcurs de l´acte, Unió de Pagesos va dur a terme una acció simbòlica per demanar que es tingui en compte al sector en els programes de gestió del llop. El coordinador ter­ritorial de les Comarques de Muntanya d´UP, Joan Guitart, va defensar que la protecció d´aquest animal no és compatible amb la ramaderia de muntanya perquè, avui dia, els pastors tenen un major nombre de bestiar, per tal que la seva activitat continuï sent competitiva, i no és possible estar al seu costat d´una forma gairebé permanent, com es feia anys enrere.