Mas Saulot, a Fontanilles, es troba envoltat de camps de pomers que encara presenten algunes varietats pendents de collir. Generació rere generació, la família Frigola treballa aquests terrenys dedicats al cultiu de la poma, un dels productes estrella de les comarques gironines, esdevenint una de les 22 famílies productores que treballa per l'empresa Girona Fruits que, juntament amb les cooperatives Giropoma i Fructícola Empordà, conformen la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona. El darrer gran projecte dels Frigola és la sidreria Mooma, nom inspirat amb la primera síl·laba de Montgrí -per la seva proximitat al Massís que rep aquest nom- i la segona síl·laba del producte estrella, la primera en elaborar sidra a l'Empordà. «El nostre projecte de sidreria va sorgir el 2015 amb la voluntat de donar un valor afegit a una professió familiar. Anualment produïm uns 3,5 milions de quilos de pomes i el que volíem era poder treballar el nostre producte d'una altra manera», afirma Pau Frigola, responsable de la iniciativa.

Els Frigola es caracteritzen per tenir un marcat caràcter innovador que els ha portat a ser punters en diverses propostes en els últims anys. Llorenç Frigola, pare d'en Pau i director de la IGP, explica que «vam ser la primera família productora de pomes que va començar a introduir el sistema de malles protectores l'any 1998 a l'Empordà i, gràcies a aquest impuls, l'especialitat Granny Smith de Girona és una de les més valorades del món. Més endavant, vam començar innovant en fer sidra i altres productes procedents de la poma com ara sucs, vinagres, i ara hem començat a fer un licor de l'estil «Calvados» a partir de sidra destil·lada i fermentada en botes de fusta, amb la col·laboració d'una empresa de la Garrotxa». Mooma no és l'única sidreria catalana, sinó que comparteixen professió amb dos altres centres: per una banda, la sidreria Riera Badias de Lleida i, per altra banda, l'Aran Tast, que va començar a elaborar sidra amateur a la Vall d'Aran, farà dotze anys.

L'atreviment dels Frigola amb la sidra va començar a agafar forma a la liquadora de casa. El següent pas va ser utilitzar una premsadora al garatge arribant a produir fins a 300 litres. La conclusió del primer any del projecte és que «havíem aconseguit elaborar sidra però ara el que faltava era fer-la bona», confessa Pau Frigola durant l'explicació de la història del negoci familiar que realitza en el marc de les visites guiades per les instal·lacions que fa uns mesos van iniciar. L'ingredient que els faltava era l'expertesa, de manera que van sortir a veure món i a contactar amb altres maneres d'elaborar el producte. Finalment, es van decantar per produir sidra d'estil anglès, filtrada i amb bombolla. A continuació, van comprar màquines de segona mà de premsa de vi fins a aconseguir una maquinària potent que permet fer 1.000 litres de sidra en només una hora. La bodega va ser el primer espai del projecte, preparat per recrear el fred del nord. El setembre van iniciar les obres d'un nou espai destinat a l'envasament, que es preveu finalitzar aquest novembre.

Mentre la nova beguda agafava arrancada, els Frigola van començar a convidar els clients a tastar-la. Aleshores es va generalitzar la pregunta: «No tindríeu quatre patates i olives?», obtenint per resposta un no rotund, «només tenim pomes». Els Frigola es van plantejar començar a oferir alguna cosa per picar, fins a muntar un restaurant amb carta i menú que al pic de l'estiu necessita reserva prèvia.