nguany, el Fòrum Gastronòmic que se celebrarà a Girona del 18 al 20 d'aquest mes tindrà un sabor més dolç i no només perquè a diversos tallers hi participaran especialistes de renom com Maria Masià i Pablo Galiana, que parlaran de la pastisseria gelada, Rafa Delgado sobre el gelat en les postres dels restaurants, Miquel Guarro, que introduirà el tema de la pastisseria als menús, Enric Monzonés i Jaume Soldevila, de «Chocovic», Raúl Bernal, entorn les especialitats de les figures de xocolata, Abraham Balaguer i Xavier Sagristà, amb un taller «XuixCooking», i Abel Bravo, Sergi Vela i Josep M. Ribé, amb els respectius tallers sobre la preparació de postres de pastisseria.

Tot i aquestes «dolces» aportacions, el plat fort d'aquesta nova edició del Fòrum és sens dubte el concurs «El millor xuixo del món», una iniciativa que busca incentivar i premiar els coneixements i habilitats de flequers i pastissers artesans per elaborar aquest dolç típicament gironí. La incorporació del xuixo a la programació del Fòrum Gastronòmic té així tot el sentit després que l'Ajuntament de Girona hagi organitzat una sèrie d'actes i activitats commemoratives del centenari de la creació d'aquest dolç de pasta allargada, farcida de crema, fregida i ensucrada.

L'efemèride ha quedat degudament immortalitzada en una placa que s'ha col·locat a la façana del número 15 de la Cort Reial, on antigament hi havia l'obrador de la pastisseria Puig i on, de fet, va néixer aquest dolç invent de la mà de l'artesà Emili Puig i d'un col·laborador anònim, probablement un refugiat francès de la Guerra del 14 que, segons diuen, li va donar aquest nom perquè s'assemblava a la petita llança acabada en punxa anomenada «chuzco» o xuixo que utilitzaven els serenos.

La iniciativa municipal de celebrar l'Any del Xuixo contempla la realització d'un vídeo promocional, demostracions gastronòmiques amb cursos als centres cívics, l'edició d'un llibre i la presència dels xuixos a les recepcions oficials. El comissari de l'Any, el periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós, tindrà cura de vetllar perquè totes aquestes activitats programades serveixin per posar unes bases sòlides per tal de retornar al xuixo el prestigi que havia anat perdent amb el pas del temps, particularment per l'entrada d'espècies invasores foranes com poden ser els simulacres de xuixo que es venen a les xurreries que s'instal·len a Girona per les Fires de Sant Narcís.

Espero que gràcies a l'empenta d'aquesta promoció el xuixo torni a estar present no només a les pastisseries i fleques sinó també als bufets dels hotels, a l'oferta de postres dels restaurants i, per descomptat, a les Fires de l'any vinent!

No hi ha dubte que l'aparador del Fòrum Gastronòmic de Girona esdevindrà una magnífica plataforma de llançament promocional. L'aposta de difusió gastronòmica que en el seu moment van fer Jaume von Arend i Pep Palau no només manté un prestigi guanyat a pols de treball i professionalitat sinó que s'ha incrementat amb noves propostes que, en el seu conjunt, ajuden a posar en valor una gastronomia en constant evolució.

Els Premis Inno Fòrum, que reconeixen la innovació, però també l'Assian Culinary Awards, el Premi Cuiner 2018, que reconeix la tasca dels cuiners emergents, o els Premis Josep Mercader, així com la participació de reconeguts xefs com Joan Roca, Paco Perez, Xavier Pellicer, Jordi Cruz o Lucía Freitas certifiquen plenament la solidesa d'una aposta molt seriosa. En el seu moment, des de Barcelona estant, vaig tenir el privilegi de posar el meu granet de sorra tant en la creació del Premi Cuiner de l'Any com en la difusió, projecció i arrelament d'aquest Fòrum Gastronòmic que d'aquí a pocs dies obrirà les seves portes al Palau de Fires. Naturalment, celebro que tingui un present i un futur ben dolç.