ElBulliFoundation i Bacardí han presentat Fundamentos, el primer dels quatre volums de la «innovadora» enciclopèdia El Sapiens de los cócteles, coctelería y bartenders, un projecte integrat en la Bullipedia i desenvolupat pels germans Ferran i Albert Adrià, Javier de las Muelas, Marc Álvarez, Gerard Acereda i Mar Calpena. Ferran Adrià, president d'ElBulliFoundation, ha enaltit que aquest projecte coral -que té data de finalització prevista per al 2021- i ha detallat que el món del còctel no està gaire divulgat. «Tot el que hi ha és molt naïf i poc investigat», va assegurar el conegut xef durant la presentació de l'obra.

Per a Ferran Adrià, el futur passa pel coneixement tant de qui treballa i desenvolupa les begudes, com el cocteler i el client, i al seu parer, «el coneixement és essencial en el futur», i és imprescindible saber què hi ha darrere de cada còctel. «També hi ha una qüestió educativa. Això serà tot digital», va dir el xef, perquè aquesta enciclopèdia està molt orientada a professionals del sector gastronòmic i a estudiants que comencen.

«Jo tinc una filosofia: si ho entens, fas les coses millor», va apuntar Adrià, que va avisar que una de les missions d'ElBulliFoundation és compartir el seu coneixement per caminar cap a la innovació, de manera que l'enciclopèdia aspira a comprendre per innovar.

Innovar en coctelaria

Ferran Adrià va defensar l'ampli terreny per a la innovació en el sector dels còctels, en què s'aprofundirà, per exemple, en tastos de degustació d'aquestes begudes: «O és que no tenen una olor o una textura?». «És un món molt jove, d'uns 200 anys, i cal ser valents, com ho érem a El Bulli», va afirmar Adrià, que va pronosticar que el futur passa per rebutjar els protagonismes i treballar en projectes corals.

El Sapiens de los cócteles , coctelería y bartenders és un projecte de quatre volums amb unes 350 pàgines cadascun d'ells i escrit per als amants del sector, però també els bartenders i professionals de la restauració. Després d'aquest volum, es publicaran els tres restans Cómo se organiza una coctelería?, ¿Con qué elaboramos los cócteles? i Los productos elaborados imprescindibles para realizar los cócteles.

Metodologia «Sapiens»

ElBulliFoundation és una fundació privada sense ànim de lucre creada per Ferran Adrià i Juli Soler (el darrer, mort el juliol de 2015) després de tancar El Bulli de Roses el 2011, i la seva missió és compartir el coneixement sobre el procés creatiu i la innovació, més enllà de la gastronomia, a través del desenvolupament d'una nova metodologia que els seus creadors han anomenat «Sapiens».