De què serveix el talent, si després qui guanya diners, és famosa i surt per Tv és Belén Esteban?

Hahaha, respondre això és una mica complicat. D'entrada cal dir que només amb talent no aconsegueixes res, darrere hi ha d'haver treball i esforç. Avui dia tot canvia molt de pressa, sobretot en segons quins camps de l'empresa i el coneixement, per tant s'ha de sumar talent i treball. Els grans canvis es basen en aquests dos factors.

Quanta gent hi ha amb talent en aquest país que està desaprofitada?

Moltíssima, moltíssima. Sense anar més lluny, alguns dels premiats per la Fundació Princesa de Girona són a l'estranger. I hi són perquè sovint aquí a Espanya hi ha manca d'oportunitats, especialment en temes d'investigació, recerca i ciència. Molta gent brillant acaba a fora, la majoria als Estats Units.

De qui és culpa això?

A vegades buscar culpables no és la millor opció. Però bé, suposo que, en part, de les administracions, que no posen els recursos. I més que els recursos, la voluntat i l'agilitat per fer les coses de la forma més adequada. Per exemple, nosaltres estem treballant en línies de finançament del Govern que depenen dels pressupostos generals de l'estat. Els problemes que hi ha per aprovar-los tenen un impacte enorme, perquè tot s'endarrereix, els fons arriben tardíssim... En un món on tot canvia tan de pressa, no pots estar un any esperant que arribin els fons.

Els punks es referien al nostre país, quan deien que no hi ha futur?

No, què va. Soc totalment contrari a aquest pensament. Hi ha molt de futur, hi ha molta gent molt potent i brillant. És qüestió només de fer les coses una mica millor, més àgils i ben estructurades. Però de futur n'hi ha. No som un cas perdut.

Llegia fa poc que Espanya inverteix menys en educació que la mitjana europea. I Catalunya, menys que la mitjana espanyola. Què li diu això?

No és tant un tema de recursos, de quants euros posem a sobre la taula, sinó de com es gestionen aquests euros.

Convenci un jove preparat, que acaba de finalitzar la carrera, que no marxi a l'estranger.

Seria complicat (riu). Però al final també hi ha moltes vies. Si algú té dificultats per trobar el lloc que creu que és adient per a ell, sempre té l'opció d'arrencar per ell mateix. Es pot fer. El que passa és que, sense experiència prèvia, molta gent no s'atreveix a llançar-se a la piscina.

Abans em deia que les administracions podrien donar més suport, o millor suport. Els nostres polítics es dediquen al que s'espera d'ells?

No, en absolut (rotund). No és el cas, ni de bon tros. A Catalunya tenim una situació especial, per dir-ho d'alguna manera, i el focus està posat en un altre lloc, en lloc d'estar pel que poden ser realment els problemes del dia a dia. La manca de pressupostos, la manca de finançament, el fet que l'administració pagui tardíssim...tot això perjudica. I tots aquests problemes també són extrapolables al Govern central.