No deu ser descendent de Goldfinger, el famós malvat de James Bond?

Ja m'agradaria, és un cognom amb molt de rotllo, però no ve d'aquí. Prové del nord d'Europa, i significa... home llop!

A primera vista no ho sembla.

He, he, a Barcelona hi ha un centre cívic que té aquest nom, perquè està en una casa modernista que era del meu besavi. El molt babau el va deixar en herència a unes monges, i elles el van vendre a Núñez y Navarro perquè hi construís pisos. Sort que una mobilització veïnal ho va impedir.

Anem al vi. Amb la seva agenda em recomana beure'n una ampolla al dia?

La història és que portava els departaments de vins i de llibres d'un club de cultura, el tr3sc. Vaig organitzar moltes presentacions de llibres sobre vins, i em vaig adonar que la majoria són massa tècnics, pensats per a gent d'aquest món. En trobava a faltar per al públic en general, que transmetessin el llegat vinícola català de forma simpàtica i senzilla.

Apropar el vi a tothom?

Això la cervesa ho fa molt bé, ha aconseguit fer-la propera. En canvi, la gent encara sembla tenir por de demanar vi.

Sí, però per què en format agenda?

En una llibreria vaig observar que els llibres de vins eren molt clàssics, molt... anys 90. Però al costat veig veure les agendes Moleskine, i vaig pensar: ideal! I si fes una agenda amb un vi cada dia? I si en lloc de la foto de l'ampolla fos una il·lustració? Ho vaig explicar a alguna gent, i la idea va agradar.

D'original ho és.

I a la gent li agrada el rotllo de mirar quin vi correspon al seu aniversari, al seu sant... A més, un llibre acaba quedant a la lleixa, mentre que una agenda te l'endús a sobre.

Ni que sigui per no oblidar una cita.

L'agenda és una mica com soc jo: divertida per fora, però a dins, molt exigent. Cada vi va acompanyat d'una nota, feta amb sommeliers.

En lloc d'un sant cada dia, una ampolla de vi. Deu ser el signe dels temps. Hi ha vi de missa, almenys?

Aquest any no, però hi ha uns quants «vins solidaris», que es venen en favor de diverses causes. Per cert, sap que el primer consumidor de vi de missa és el Vaticà?

Sabem beure vi?

No en sabem perquè ens han posat massa pressió a sobre i a la gent li costa. El vi té una cosa que no té, per exemple, la cervesa: es comparteix. I té també a dins de cada ampolla una història: d'una vinya, d'una família... S'ha d'explicar de forma senzilla, però no com si fóssim nens de 4 anys.

Per què valorem més els vins de fora?

És un problema històric però no només passa amb el vi, també amb l'oli, les ostres... Hi ha un problema de màrqueting, no sabem vendre. El màrqueting s'hauria d'estudiar a l'escola com fan als EUA.