02 de gener de 2019
02.01.2019
Diari de Girona

El bufet de formatges més gran del món, a tocar de casa

Després de quatre anys d'acurada selecció, Les Grands Buffets de Narbona exposen 110 tipologies de formatges d'arreu del d'Europa i 70 referències de vi occità

01.01.2019 | 22:29
El bufet de formatges més gran del món, a tocar de casa

Narbona, capital dels formatges? Així és. El dia 4 de desembre es va inaugurar a Les Grands Buffets de la ciutat occitana el bufet de formatges més gran del món, amb 110 varietats exposades procedents d'arreu d'Europa i una carta de vins amb 70 referències pròpies de la regió. Una de les varietats formatgeres, el «Tomme Catalan», prové de Catalunya, concretament de l'Alt Urgell. Després de quatre anys d'acurada selecció, fa aproximadament un mes el bufet especialitzat en aquest derivat làctic va obrir les seves portes amb una oferta que va rotant segons l'estació i on s'arribaran a mostrar fins a 200 tipologies. La inauguració de l'extens bufet de formatges va ser una de les activitats que s'emmarcaven en la celebració del cinquè aniversari de Renfe-SNCF, esdeveniment que va comptar amb diversos mitjans de comunicació nacionals i internacionals que, a banda d'assistir a la cerimònia, van poder degustar el gran aparador formatger.

Segons el director de Les Grands Buffets, Louis Privat, el 2014 es van comptabilitzar 600 espanyols que visitaven els bufets per any, però les xifres han anat creixent fins a arribar als 30.000 aquest 2018. Situat a poc més d'una hora en tren o en cotxe des de Girona, l'objectiu dels seus promotors és que l'espai gastronòmic esdevingui un autèntic aparador de la cuina tradicional francesa, posant l'accent especialment en els formatges i els vins, dos dels productes estrella del país. Un dels formatgers encarregats de fer la selecció, Xavier Thuret, confessa que un dels seus formatges preferits és un «Pecorino» empebrat, tot i que «la gràcia és poder provar una mica de tot» i que sigui el comensal qui decideixi amb quina de les varietats quedar-se.

Paradís per als formatgers

El procés per escollir els 110 formatges finalistes que es troben exposats a una de les sales de Les Grands Buffets va ser concebut pel director Louis Privat, el mestre formatger del restaurant, David Marrand, i el guanydor del títol al Millor Artesà Formatger de França, Xavier Thuret, comptant amb el suport de l'equip de l'Affineur du Chef.

Algunes de les varietats, com ara el Roquefort, el Comté du Haut-Doubs, el Cantal o el Salers, estan fabricades per artesans de petites explotacions. Segons els estudis realitzats, Les Grands Buffets és el primer restaurant de França en volum de negoci, comptabilitzant uns 342.000 coberts anuals i tenint 110 col·laboradors.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook