07 de agost de 2019
07.08.2019
Diari de Girona

Un republicà de Ripoll, en una fossa de la Guerra Civil a Lleida

06.08.2019 | 23:37
Un republicà de Ripoll, en una fossa de la Guerra Civil a Lleida

Un soldat republicà nascut a Ripoll i un soldat franquista originari de Fuentemolinos (Burgos) són les dues últimes víctimes de la Guerra Civil que han estat identificades. Els dos homes estaven enterrats a la fossa del Soleràs, situada a les Garrigues (Lleida), oberta el 2017 en una de les excavacions del Pla de fosses. En aquest espai, els arqueòlegs hi van trobar 146 individus. És la fossa més gran excavada fins ara a Catalunya pel que fa al nombre de persones trobades.
El procediment per dur a terme les identificacions es basa en la comparació de les restes humanes amb els perfils genètics de familiars de víctimes i, en aquest cas, les restes òssies ha coincidit amb la genètica dels respectius nebots. Amb aquestes dues noves identificacions, el Programa d'identificació genètica ja ha permès posar nom i cognom a set persones localitzades en fosses de la Guerra Civil, sis de les quals estaven enterrades al Soleràs.
El soldat republicà és un dels germans Sabatés Homs. Podria ser en Joan o en Josep Maria. Van néixer a Ripoll, però després van viure a Torelló (Osona). Tots dos van morir a la Guerra Civil. Els estudis antropològics acabaran de confirmar de qui es tracta. En qualsevol cas, el nebot desconeixia que tenia un tiet enterrat al Soleràs.
El soldat de l'exèrcit franquista és Modesto Sualdea García. La fossa del Soleràs comptava amb una rasa amb 25 soldats rebels i els franquistes van anotar els seus noms en documents localitzats a l'Ajuntament del Soleràs. Tècnics de la Direcció General de Memòria Democràtica van investigar i van aconseguir contactar amb familiars del soldat, que viuen a Fuentemolinos.
Com ja s'ha fet amb la resta d'identificats, la Direcció General de Memòria Democràtica retornarà pròximament les restes dels dos soldats a les seves famílies. Amb aquesta, el programa suma set identificacions. Les altres cinc persones identificades són Elio Ziglioli, localitzat en una fossa de Castellar del Vallès, i Leandro Preixens, Ramon Jové, Maria Teresa Mir i Josep Moles, trobats al Soleràs. Les persones amb familiars morts a la guerra que vulguin donar una mostra genètica s'han d'inscriure al cens de persones desaparegudes de la Generalitat. L'hospital Universitari Vall d'Hebron és l'encarregat d'extreure la mostra del frotis bucal. La donació és gratuïta, indolora i clau per poder identificar les víctimes de les fosses comunes.
El Pla de fosses, en marxa des del gener de 2017, planifica i prioritza l'obertura de fosses i els treballs per identificar-ne les víctimes. En dos anys i mig, n'ha permès l'obertura d'una vintena i la recuperació de 290 persones. Es calcula que a Catalunya hi ha més de cinc-centes fosses de la Guerra Civil amb milers de persones enterrades.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook