La Fundació Climent Guitart, l'Agència EFE i l'Agència Catalana de Turisme van organitzar ahir la segona edició del fòrum BTM de Lloret de Mar que enguany es va centrar en la fallida de l'operador britànic Thomas Cook com a exemple de la necessitat d'adaptar-se a la tecnologia del turisme. L'esdeveniment va assessorar sobre el salt tecnològic en el sector turístic i va comptar amb la participació d'experts en àmbits com el de la gastronomia o la seguretat.

Els assistents van poder conèixer novetats com les experiències amb ulleres de realitat virtual que permeten mostrar llocs i establiments a clients interessats a conèixer-los en persona, presentats pels responsables de la firma 360Totalweb. La tecnologia 4D va ser mostrada pel fundador de The Earthnauts, Rick Alfaro, i la realitat immersiva pel director de Serveis al Client de Visyon, qui va deixar clar que es tracta de novetats que decantaran la decisió del client en el moment d'escollir un viatge. La presidenta de la Fundació Climent Guitart, Cristina Cabañas, i el delegat general de Catalunya de l'Agència EFE, Leandro Lamor, van introduir la jornada i van destacar que els models turístics explotats fins ara han quedat obsolets amb aquest exemple de Thomas Cook.

Una de les taules destacades va ser la de seguretat, amb presència de la Policia Local i els Mossos d'Esquadra, que van afirmar que aprecien un menor risc d'atemptat gihadista a Catalunya després d'anys de preocupació i tensió amb els successos de Barcelona i Cambrils com a situació més al límit. El seu cap de la Unitat Central d'Anàlisi Estratègica d'Organització, la identitat del qual es va ocultar per raons de seguretat, va donar aquest missatge d'optimisme i també va parlar sobre la importància de l'aplicació de mesures «més fortes per evitar la radicalització a través de les xarxes socials.

D'altra banda, el cap de la Unitat Bàsica Policial Selva Litoral d'aquest mateix cos, David Castro, va posar de relleu l'atenció que presten a turistes que són víctimes d'algun delicte perquè tinguin una percepció de seguretat en el moment de la denúncia.

Una altra de les taules destacades va ser la de gastronomia, on es van asseure cuiners com Carme Ruscalleda i Carles Gaig, el cocteler Javier de las Muelas, el mestre pastisser Christian Escribà i el propietari de Ca l'Isidre, Isidre Gironès. Ruscalleda, en la seva anàlisi del salt tecnològic i tot allò que comporta, va subratllar que «cal reinventar el restaurant» i de las Muelas va vaticinar que molts d'aquests establiments «desapareixeran».

El sociòleg Ramon Folch va protagonitzar una ponència en què va deixar clar que el turisme s'enfronta a un «canvi sistèmic». La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, va cloure l'acte.

El cap de la Policia Local de Lloret de Mar, Joaquim Martín, ha tancat aquestes intervencions i ha posat en relleu el treball en matèria de seguretat que afronten destins turístics com el seu municipi, on "25.000 persones viuen de nit".

El sociecòleg Ramon Folch ha protagonitzat una ponència en la que ha deixat clar que el turisme s'enfronta a un "canvi sistèmic" i dos responsables de Dades i Anàlisi de Vueling Airlines, Rita Barata i Héctor Fornés, han explicat el programa d'innovació de la seva companyia i eines amb les quals treballen, com robots de conversa o algoritmes predictius.

La cofundadora de Fibracat, Meritxell Bautista, ha qualificat la tecnologia 5G com "un tren que tothom ha d'aprofitar" i el director de l'Agència Catalana de Turisme, David Font, ha relatat com la promoció que realitza aquesta entitat ha hagut d'adaptar-se a la nova realitat digital.

El divulgador i consultor Marc Vidal ha tancat el torn d'intervencions i ha donat pas a la clausura del fòrum, de la que s'ha encarregat la consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón.

El BTM ha comptat amb el suport de Fundació Bancària "la Caixa", la Diputació de Girona, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i l'Ajuntament de Lloret de Mar