No sé si feia comèdia quan era president del Barça i es deixava retratar amb un cigar en una mà i una ampolla de xampany a l'altra amb clars símptomes d'intoxicació etílica o si també n'ha fet ara amb la seva decisió de participar en una trobada humorística a Girona, però és evident que la incorporació de Joan Laporta, entrevistat pel periodista Albert Om com a primer plat del Festimams, segurament ha estat un bon encert.

Aquest Festival d'humor i gastronomia que des de l'any passat se celebra a l'hotel Palau de Bellavista de Girona sembla que ha arrelat amb força com així ho ha demostrat el bon ritme en la venda d'entrades a tots els shows. La barreja del riure, la música i les viandes ha esdevingut una fórmula magistral que atrau un bon nombre de gironins desitjosos de passar una estona de lleure i divertiment lluny de les cabòries i els problemes diaris. L'èxit encara és més meritori si tenim en compte que el gironí sol ser retret, individualista, reclòs voluntàriament en ell mateix i en el seu petit món. No és massa donat a l'externalització del seu estat d'ànim ni tan sols per manifestar alegria. Recordem sense anar més lluny, les imatges dels afortunats guanyadors de la Loteria Nacional. Així, mentre a d'altres ciutats d'Espanya hi havia un munt de persones celebrant la bona nova davant l'administració que havia venut els números premiats, a Can Sagarrull de la plaça Marqués de Camps, que havia repartit el segon premi, només hi apareixia un veí despistat que ni tan sols havia comprat un dècim. És típic del gironí no exterioritzar emocions i no només per una temença als caçadors de fortunes ja siguin banquers o espavilats, sinó perquè és consubstancial amb el tarannà de la nostra gent. És allò que definia el poeta Rafael Masó: «Me plau, més que el festam que m'enlluerna,/la plàcida quietud de vida interna./Retret, fruiré molt més intensament».

En el transcurs dels dissabtes de febrer participaran en aquest Festival el músic Joan Dausà, els humoristes Xuriguera i Fel Faixedas que interactuaran amb el periodista Marc Giró i també els protagonistes de programes d'humor com Peyu, Jair Domínguez i Elisenda Carod. Capítol a part mereix el sopar «Nit de Polònia» del dissabte 22 que comptarà amb la participació d'Agnès Busquets, Pep Plaza, Mireia Portas, Xavi Serrano i Cesc Casanovas. Segons s'ha anunciat, en el transcurs de la nit «s'explicaran anècdotes, com es fa el programa i es posaran a la pell dels personatges que representen al Polònia». Si és així suposo que podran explicar perquè fa uns anys es va crear el personatge del president de La Caixa Isidre Fainé però només va aparèixer en un únic episodi. No serà que la direcció de TV3 va rebre una trucada comunicant que la broma no havia fet gràcia? A Polònia diuen que se'n riuen de tot i, certament ho fan, particularment amb els polítics perquè, és clar, assumir la conya deu anar incorporat al sou, però tanmateix sembla que també tenen límits que no es poden traspassar. A veure què hi diuen els polonesos, si és que diuen alguna cosa, és clar.

Disquisicions humorístiques a banda, és molt positiu que aquest festival que fusiona humor, música i gastronomia hagi arrelat a Girona i que ho hagi fet de la mà del segell Girona Excel·lent que van crear l'any 2014 la Diputació i la Cambra de Comerç per reivindicar la gastronomia gironina, tot englobant matèries primeres procedents de l'agricultura, l'horticultura, ramaderia, pesca i transformacions agroalimentàries artesanals i industrials. Una iniciativa que també ha comptat amb el suport amb la DO Empordà, que aplega mig centenar de cellers que elaboren vins de gran qualitat. Cultura, art i divertiment compartint dissabtes de febrer en una ciutat que també li convé riure's una mica de tanta grisor que l'envolta.