El sector de la restauració a Itàlia compta amb al voltant d'1,2 milions de treballadors i després de les pressions de les regions dels restaurants podran començar a obrir a partir del 18 de maig, però sota estrictes regles.

Sobre les platges encara no hi ha una data per a la seva reobertura i hi ha el problema que a Itàlia la majoria d'aquests espais i els seus serveis són privats. Les mesures per reobrir restaurants i les platges es van publicar ahir en sengles informes de l'Institut Nacional de Sanitat i l'Institut de Seguretat Laboral.

Restaurants

Distanciament de les taules

El document recomana remodelar la disposició de les taules i els seients, definint un límit de capacitat màxima per defecte que proporcioni un espai normalment no inferior a quatre metres quadrats per a cada client. És opcional la divisió amb barreres.

Obligació de reserva

La reserva obligatòria s'indica com una eina de prevenció addicional, també útil per evitar reunions de persones que esperen fora de lloc.

Sense bufets ni menús en paper

A Itàlia eliminen el servei de menjar a bufet lliure o similars. Per mitigar els riscos associats amb el contacte amb les superfícies «és aconsellable utilitzar formats de presentació de menú alternatius en comparació amb els tradicionals, per exemple, menús escrits en pissarres o menús impresos en fulls d'un sol ús».

Mascareta obligatòria

Els clients han d'usar la mascareta en les activitats preparatòries o després de menjar a taula, així com també a l'hora d'anar a pagar o utilitzar els lavabos dels establiments.

Prioritat pel pagament amb targeta

També és apropiat afavorir els pagaments electrònics sense diners en efectiu i, quan sigui necessari, col·locar una ­barrera a la zona del pagament.

Desinfectants a l'entrada i als lavabos

Cal que els productes desinfectants estiguin disponibles per als clients i el personal també en diversos llocs del restaurant, en particular, per accedir a la sala i als lavabos, que s'han de desinfectar amb freqüència.

Desinfecció després de cada àpat

Després de cada servei de menjars s'han de desinfectar totes les taules i altres estris i s'han d'evitar, en la mesura del possible, eines i recipients reutilitzables com salers, setrilleres i setrills, i si són imprescindibles hauran de ser desinfectats.

Cuiners i cambrers

Els cambrers i cuiners han d'usar mascaretes i guants en tot moment.

Ventilació

La ventilació dels locals és de particular importància i sempre s'ha d'afavorir l'intercanvi d'aire natural a través de portes i finestres. Mentre que per als sistemes d'aire condicionat s'apliquen unes indicacions tècniques específiques.

A les platges privades

Reserva i distància de 5 metres

A les platges privades s'hi podrà entrar amb reserva i els para-sol hauran de ser col·locats a 5 metres de distància i també es guardarà la distància a l'aigua.

Entrades i sortides diferenciades

Les entrades i sortides han de, quan sigui possible, diferenciar-se proporcionant senyals clars. L'àrea d'ombra s'organitzarà assegurant espais adequats entre els banyistes i els transeünts.

Desinfecció de cadires i para-sols

Cal desinfectar els para-sols i cadires després de ser utilitzats.

Prohibits els jocs de grup

Estarà prohibit practicar activitats recreatives esportives que puguin donar lloc a reunions. Romandran tancades les piscines d'aquests centres.

Distància social a les dutxes

Per a l'ús de lavabos i dutxes, s'ha de respectar el distanciament social d'almenys 2 metres, llevat que hi hagi barreres de separació.

Mascaretes i desinfecció

Els usuaris faran servir la mascareta fins a arribar al seu para-sol assignat i de manera similar quan abandonin el lloc. Hi haurà dispensadors de desinfectants en diverses àrees.

A les platges lliures

Cintes per delimitar els espais

Es col·locaran cintes que delimitaran espais a les platges i aquesta disposició permetrà identificar la capacitat màxima de l'espai. S'han de garantir les mesures adequades per netejar la platja i desinfectar les instal·lacions comunes, com els lavabos, si n'hi ha. Sempre que sigui possible, és aconsellable confiar la gestió d'aquestes platges a organismes o entitats que puguin utilitzar personal adequadament capacitat, avaluant també la possibilitat d'involucrar associacions voluntàries, entitats del sector serveis, etc.