10 de juny de 2020
10.06.2020
Diari de Girona

El 99% dels nens amb COVID-19 són asimptomàtics o amb afectació lleu

L'hospital ha analitzat més de 700 nens que han patit la malaltia · Els resultats són preliminars

10.06.2020 | 00:05
El 99% dels nens amb COVID-19 són asimptomàtics o amb afectació lleu

Dés del 99% dels infants amb covid-19 són asimptomàtics o presenten símptomes lleus de la malaltia, segons els resultats preliminars d'un estudi de l'hospital Sant Joan de Déu. L'estudi Kids Corona ha fet el seguiment de 724 nenes i nens -amb una edat mitjana de 5 anys- que han conviscut amb almenys un progenitor positiu. El 17,5% d'aquests infants es va infectar de la covid-19, xifra semblant a la dels adults contagiats per contacte a la llar amb un cas positiu (18,9%). Més de la meitat dels infants estudiats van ser asimptomàtics i la resta van presentar símptomes lleus. Una de les principals incògnites encara és la capacitat transmissora del virus per part dels infants i l'hospital l'estudiarà als casals d'estiu en un nou projecte.

Una altra línia d'investigació és en dones embarassades, una recerca que fa BCNatal - Àrea de la Dona i Neonatologia de Sant Joan de Déu, juntament amb l'hospital Clínic, i que compta amb casos de Sant Pau. Fins ara els investigadors han pogut analitzar 874 dones embarassades. El 14% de les gestants han generat anticossos contra el virus i, per tant, s'havien contagiat. Les embarassades contagiades en el primer trimestre (54 dones) van tenir quadres més lleus, amb un 70% de dones asimptomàtiques i un 30% amb una afectació lleu. En canvi, en les embarassades infectades en el tercer trimestre (71 dones), va haver-hi menys casos asimptomàtics (52%); un 43,5% va tenir símptomes lleus i 4,5% va patir una pneumònia.

L'hospital Sant Joan de Déu va posar en marxa fa dos mesos la plataforma Kids Corona per estudiar la incidència i l'afectació de la covid-19 en infants i embarassades. Ahir se'n van presentat els primers resultats, amb la idea que es continuaran ampliant en els mesos vinents. Són resultats preliminars, que s'han de mirar amb cautela perquè, amb el coronavirus, falta acumular molta evidència científica i experiència mèdica.

Tot i que els estudis encara no s'han publicat en revistes científiques, el centre ha decidit donar-ne a conèixer les primeres dades davant l'interès que existeix, tant en el camp científic com social, sobre com afecta el virus els infants i les dones embarassades.

Capacitat de transmissió

Els primers resultats també obren noves preguntes o en deixen sense respondre, com la capacitat de transmissió dels infants. Tampoc hi ha prou evidència sobre per què les nenes i nens desenvolupen la covid-19 amb símptomes en general molt més lleus que els adults. Que generen una resposta més eficient; que tenen una microbiota -conjunt de microorganismes d'una àrea determinada- a la nasofaringe diferent o que tenen desenvolupada alguna immunitat respecte a algun altre virus són algunes de les hipòtesis damunt la taula, entre d'altres.

Els investigadors han estudiat 411 famílies amb un total de 724 infants, en què almenys el pare o la mare hagués patit la malaltia. Les famílies s'havien ofert a participar a l'estudi i l'equip d'investigadors es va traslladar a casa seva per fer un test de serologia -o immunitat- als membres de tot el nucli familiar i una prova PCR als infants de la llar i al progenitor amb el coronavirus -el primer que va emmalaltir en el cas que els dos tinguessin la covid-19.

Dels pares als nens

La prova de serologia ha mostrat que el 17,5% dels infants que han conviscut amb la mare o el pare amb covid-19 també s'ha contagiat, percentatge molt similar (18,9%) en el cas dels adults en contacte amb un convivent infectat. Aquests resultats condueixen els investigadors a pensar que els infants es contagien igual que els adults quan estan exposats a una font d'infecció.

En la majoria dels casos, la família no va sospitar que els infants poguessin haver estat infectats perquè no van presentar símptomes o van ser molt lleus, principalment febre, en el termini d'entre 7 i 14 dies després que el progenitor fos diagnosticat.

Amb la prova PCR, els investigadors han analitzat si els progenitors infectats i els infants tenien l'RNA del virus a la nasofaringe i el podien teòricament transmetre. El 33,8% dels adults i l'11,9% dels infants encara presentaven càrrega viral a la nasofaringe un mes després que s'hagués donat el primer cas de coronavirus a casa, tot i que en una quantitat molt baixa -mitjana de càrrega viral estimada de 2.500 còpies/ml. Actualment no hi ha consens científic sobre la càrrega viral necessària per transmetre el virus.

L'estudi també busca identificar en la microbiota dels infants possibles marcadors diferencials que puguin actuar com a protectors davant del virus. A més, estan analitzant la microbiota dels infants atesos per covid-19 a l'hospital per comparar-la amb els que tenen altres infeccions respiratòries.

La línia de recerca maternofetal ha aportat uns primers resultats «tranquil·litzadors», va apuntar el director de BCNatal, el doctor Eduard Gratacós, ja que l'afectació és, en general, en el primer trimestre asimptomàtica -70% segons l'estudi- o lleu -30%. En el tercer trimestre de l'embaràs, l'afectació pot ser més greu, segons els resultats preliminars, si bé la majoria de casos continuen sent asimptomàtics -52%- o lleus -43,5%.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook