Van ser segons, però l'escena es va convertir en símbol de la violenta insurrecció al Capitoli de simpatitzants del president nord-americà, Donald Trump. Un home disfressat de bisó, amb una gorra amb banyes i sense samarreta va presidir momentàniament el Senat dels EUA, puny en alt, enmig del caos. Aquesta rocambolesca seqüència la va protagonitzar Jake Angeli, un membre del moviment de teories de la conspiració QAnon que es fa dir «Yellowstone Wolf» al seu canal de YouTube, en el qual defensa que hi ha una suposada xarxa de pornografia infantil i tràfic sexual de menors dirigida pels demòcrates, entre altres idees.

La seva presència al Capitoli es va fer viral a les xarxes socials i va cridar l'atenció de milers de persones, que es van preguntar d'on sortia aquest personatge, que va ser entrevistat per Efe al novembre. La imatge va prendre tanta força que diversos mitjans nacionals i internacionals es van referir a Angeli com un dels líders de l'ocupació del Congrés nord-americà.

Els seus inicis a Arizona

Natural de Phoenix (Arizona, EUA), Angeli, de 27 anys, va atendre Efe en els dies posteriors a les eleccions presidencials dels EUA del passat 3 de novembre, davant del centre de votació i recompte del comtat de Maricopa, en aquest estat. «Yellowstone Wolf» es va descriure a si mateix com un «elegit» enviat per QAnon, un grup format en fòrums d'internet i que ha estat etiquetat per l'FBI com a potencial amenaça de terrorisme domèstic.

Lluny de parlar de violència i amb un somriure d'orella a orella, Angeli va explicar que el seu deure és «informar» la comunitat dels diferents escàndols que suposadament amaga el Partit Demòcrata, com el tràfic de persones, la ingerència en el Govern nord-americà o el frau electoral en contra de Trump.

Malgrat que havia estat vist en altres concentracions a favor del mandatari republicà, els dies de protesta davant del centre de recompte de vots a Maricopa va ser la seva primera gran aparició pública, en la qual va captar l'atenció de grans mitjans del país.

En aquest context, va argumentar que la seva intenció era «defensar els vots de Trump a Arizona» mitjançant la «desobediència civil», com van fer altres grans líders històrics. «Estem plantant cara a la narrativa global que Biden va guanyar mitjançant desobediència civil, com Gandhi, Jesús o Martin Luther King van fer», va dir, amb la cara pintada de la bandera d'EUA.

Retòrica que funciona

El seu missatge en directe va calar entre els seguidors de Trump presents en aquestes protestes a Arizona, en part, per la seva alta capacitat de retòrica i una veu aspra, però singular. Així, es va convertir en un dels oradors principals de cada acte a Phoenix durant aquella setmana, ja fos davant d'aquest centre de votació, l'Ajuntament o el Capitoli estatal.

Aquestes repetides actuacions van portar-lo a ser un dels protagonistes de la «defensa dels vots» de Trump, al nivell del presentador de ràdio ultraconservador Alex Jones. En menys de dos mesos, Angeli va passar dels jardins del Capitoli d'Arizona a la coneguda esplanada del Capitoli de Washington D.C., en què també va donar diversos discursos abans de la insurrecció, segons diversos perfils de xarxes socials. Després d'entrar a l'edifici federal i arribar al Senat amb els seus companys, «Yellowstone Wolf» va presidir momentàniament la cambra alta, protagonitzant una imatge que passarà a la història.