Cada dia es diagnostica una persona amb malaltia mental a les comarques gironines. Segons dades del Departament d'Acció Social i Ciutadania, entre els mesos de gener i juny es van diagnosticar 220 nous casos, el que significa una mitjana d'1,2 nous casos diaris. A la demarcació hi ha ara 4.383 persones que pateixen algun trastorn d'aquest tipus, la majoria retards mentals lleus. La consellera Carme Capdevila, que ahir va ser a Sant Martí de Llémena, va assegurar que "no és que la població cada dia estigui pitjor", sinó que cada vegada hi ha més recursos per detectar la malaltia i accelerar el diagnòstic. Els malalts són majoritàriament homes, de 33 anys de mitjana.

Cada vegada hi ha més recursos per detectar les malaties mentals, de manera que es pot actuar en edats més primerenques i, per tant, hi ha la possibilitat d'intervenir abans. Capdevila va afirmar que la mitjana d'un nou cas de malaltia mental al dia no és un símptoma d'empitjorament de la salut mental de la població de les comarques gironines, sinó una mostra que cada vegada "es diagnostica abans". Els 220 casos detectats a la demarcació representen el 5,6% dels que s'han diagnosticat al conjunt del país, ja que a Catalunya hi ha 77.427 persones amb malaltia mental.

Tres de cada quatre persones afectades per aquest tipus de patologies són homes d'edats compreses entre els 20 i els 57 anys, amb una mitjana de 33. La majoria -el 37%- tenen un retard mental lleuger, mentre que en el 25% dels casos és moderat, el 19% sever i gairebé dos de cada deu casos són de psicosi infantil.

Capdevila va afirmar que aquest increment en la detecció de casos obliga a ampliar els recursos per atendre els malalts. Tot i que va exposar que no tots els malalts necessiten una atenció continuada les 24 hores del dia ni estar en una residència, sí que calen diversos mecanismes per atendre'ls.

Per aquest motiu, la consellera va assegurar que la prioritat són les persones que tenen alguna discapacitat intel·lectual i trastorns de conducta, que són els que acostumen a necessitar de places de residència.