Diplomàtic de carrera, Greggory D. Crouch va visitar la setmana passada les autoritats gironines. És el cònsol general dels Estats Units a Barcelona des de fa poc més de dos mesos, amb jurisdicció a Aragó, Catalunya, Andorra i Balears.

Com ha trobat aquest país traïdor que va abandonar l'Iraq sobtadament?

Com li agrada dir al president Obama. Ara els EUA i Espanya disfruten de molt bones relacions.

Obama va ser rebut amb moltes esperances, però no tanca Guantánamo, envia més soldats a l'Afganistan, la reforma sanitària no tira endavant...

Encara és aviat, només fa nou mesos que és president. Pel que fa a la reforma sanitària, esperem alguna cosa aquest mateix any, però és possible que no sigui tan àmplia com vol el president.

Què pensa el cònsol dels EUA de les consultes sobiranistes que tindran lloc diumenge a Catalunya?

És una cosa que veig amb molt d'interès. Però fa poc que he arribat a Catalunya i tot just estic aprenent la política d'aquesta regió. No em correspon comentar la política interna espanyola.

Li ho preguntaré al revés: li sembla malament que hi hagi aquestes consultes?

No. La gent té el dret d'expressar-se políticament, i els referèndums són una forma d'expressió política.

Quina opinió tenim a Catalunya dels seus compatriotes?

No veig antiamericanisme. Fa poc temps el meu país no era gaire popular al món, es creia que en algunes qüestions havia actuat unilateralment. Però això està canviant, el president Obama creu més en el multilateralisme. Sap que hem de treballar tots junts.

Al seu país saben on és Catalunya?

Crec que sí, almenys Barcelona, que disfruta de molt bona reputació als EUA. Cada any hi va quasi un milió de turistes nord-americans.

Que aquí no poden dur armes, com al seu país. Què li sembla?

Bé, això són diferències culturals. A mi em sembla molt bona cosa que la gent no pugui portar armes. Jo personalment no en tinc cap (riu).

Ja que parlem de vaixells: què li sembla que un govern pagui rescat per un pesquer segrestat a Somàlia?

Són decisions de cada país. Però personalment no em sembla bé que es pagui. El problema de la pirateria és un desafiament al qual s'han d'enfrontar tots els països junts.

Es viu millor aquí o als EUA?

És difícil comparar, es viu bé a tots dos llocs. Ara bé, aquí el ritme de vida és més pausat. La idea de tenir vacances tot el mes d'agost sencer m'encanta. Allà treballem massa, hauríem d'aprendre dels europeus.

Com explicaria a un compatriota què és el Barça?

Li diria que el Barça és com els Yankees de beisbol o els Dallas Cowboys de futbol americà, el millor equip del país i potser del món.

El prestigi de les universitats amercianes s'ha ressentit del fet que Aznar hi faci de professor?

Ha, ha. Les escoles i universitats americanes tenen molta reputació. La reputació del president Aznar com a professor... la desconec.