La companyia Endesa podria mantenir sense llum per tercera nit consecutiva almenys 50.000 clients de la Costa Brava. Dels 220.000 abonats que dilluns es van quedar sense subministrament elèctric, només han recuperat la normalitat uns 120.000, quan Endesa i Red Eléctrica van comprometre's amb la Generalitat a retornar la llum al 70% dels afectats aquest dimarts. Els intents per recuperar el subministrament a última hora d'ahir van fallar i aquest dimecres hi ha encara 100.000 abonats de 104 municipis a les fosques. Endesa s'ha compromès de nou per retornar el subministrament elèctric almenys a 50.000 clients durant el dia d'avui, però la resta no recuperarà la normalitat fins d'aquí a uns dies.

Lloret comença a veure la llum

Lloret de Mar (Selva) és un dels municipis que encara continua a les fosques a aquest dimecres, després de dos dies sense abastament elèctric. L'alcalde de Lloret, Xavier Crespo, diu que els efectes del temporal de dilluns van ser 'devastadors', deixant el poble sense llum, sense comunicacions i, en algunes zones, també sense aigua. Part del problema es començarà a solucionar a partir d'aquest dimecres. Al migdia han arribat al municipi els primers grups electrògens a l'espera que es pugui recuperar la xarxa elèctrica. 'Això anirà per llarg', ha reconegut Crespo abatut. L'apagada a Lloret de Mar té conseqüències per a veïns i comerços, però també per a desenes de turistes que eren de vacances.

Els carrers de Lloret de Mar estan desèrtics. Comerços, bars i restaurants no han pogut aixecar encara la persiana des de que dilluns el temporal d'aigua, vent, neu i fred va deixar la població pràcticament aïllada, sense electricitat, sense telèfon i, en algunes zones, també sense aigua. Veïns i turistes es dediquen a caminar pel passeig marítim aprofitant que llueix el sol i han pujat les temperatures.

L'alcalde, Xavier Crespo, reconeix que el efectes del temporal han estat 'devastadors' i lamenta que els tècnics de Fecsa-Endesa no poguessin accedir a la subestació elèctrica del municipi fins a 24 hores després de la nevada. A més, les comprovacions a la xarxa es van allargar fins la nit de dimarts, quan es va confirmar que les sis línies que abasteixen el municipi estan 'defectuoses'.

El problema estarà solucionat parcialment a partir d'aquest dimecres, quan s'hagin instal\u0095lat la dotzena de grups electrògens que acaben d'arribar a Lloret de Mar. Crespo també ha comentat que la companyia elèctrica també intentarà fer arribar dues línies elèctriques des de Blanes, amb l'objectiu d'abastir part de la població. 'En tenim per temps', ha assegurat resignat l'alcalde de Lloret.

Turistes a les fosques

Un dels col·lectius damnificats per l'apagada a Lloret de Mar són els turistes, que fa dos dies que gaudeixen de les seves vacances a les fosques i sense poder fer cap tipus d'activitat. Un grup de gallecs que va arribar diumenge al municipi en un viatge de l'Imserso es queixa que la direcció de l'hotel on s'allotgen no els ofereix cap solució.

Antonio Centeno, un dels hostes de l'hotel Montevista, explica que a Galícia també hi ha temporals, però que les solucions arriben amb més celeritat. 'Estem des de dilluns sense llum, a les fosques i fa molt fred', es lamenta. Centeno comenta que té les despeses pagades fins al dia 21 de març i no està disposat a aguantar més temps aquesta situació. 'Es quedaran sols', ha sentenciat.

Un altre dels membres de l'expedició, Daniel Cabalé, detalla que l'hotel és ple d'espelmes. 'Però no ens han donat cap lot i no podem ni jugar a les cartes', explica indignat. Cabalé demana més col·laboració per part del personal de l'hotel i denuncia que la gent gran ha d'anar escales amunt amb la maleta sense rebre cap ajuda.

Majín Vidueira, un altre dels gallecs atrapats pel temporal a Lloret de Mar, denuncia que no s'han pogut dutxar en tres dies i que la situació és un autèntic 'desastre'. Vidueira explica que a l'hora de sopar no hi ha prou llum ni per veure el menjar i que per anar al lavabo han de palpar la paret o utilitzar la llum del telèfon mòbil.

Aquest és un dels casos dels disset hotels del municipi afectats per l'apagada. Els responsables dels establiments han declinat fer declaracions i tampoc han deixat entrar les càmeres. L'alcalde, Xavier Crespo, espera que aquests problemes no afectin a la imatge de la població com a destinació turística.

Palafrugell a la llum de les espelmes

Palafrugell és una de les ciutats de la Costa Brava que pateix des de fa més de 48 hores els efectes de la nevada. Els seus habitants porten dos dies a la llum de les espelmes i menjant fred per la falta de subministrament elèctric i el pitjor de tot és que no saben fins quan hauran de seguir així. Aquest matí, desenes de persones feien cua a l'única fleca que ha obert les portes per poder comprar pa del dia. L'alcalde de la població, Sergi Sabrià, assegura que la situació és 'insostenible', donat que encara no se sap quan se solucionarà el problema, i temen tornar a passar una nit a les fosques. 'No es pot demanar al ciutadà que aguanti una nit més sense llum; una pot passar però dues ja no'.