Uns 66.000 abonats, la majoria a Girona, segueixen sense subministrament elèctric com a conseqüència de la intensa nevada caiguda dilluns passat dia 8 a Catalunya, i que va deixar sense llum uns 220.000 abonats, segons que han confirmat a Efe fonts de Fecsa-Endesa.

Un portaveu de la companyia elèctrica ha remarcat que s'està recuperant el serveis de forma gradual i que es treballa perquè al llarg d'avui els afectats que segueixen sense llum per l'apagada puguin recuperar-la abans que es faci de nit.

Fecsa-Endesa ha assenyalat que encara que està solucionada l'avaria de Red Eléctrica de España (REE) que va ser l'origen de l'apagada, "no es poden connectar totes les xarxes i s'ha de fer de forma progressiva perquè no salti la instal·lació".

Des de la nevada de dilluns, i transcorregut dia i mig des del tall de subministrament, segueixen sense llum les poblacions gironines de Lloret de Mar (Selva), Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), Bellcaire de l'Empordà (Baix empordà), Sant Climent Sessebes (Alt Empordà), Sarrià de Ter (Gironès), L'Escala (Alt Empordà), Torroella de Montgrí (Baix Empordà), Portbou (Alt Empordà), Sant Gregori (Gironès) i altres localitats de la Costa Brava, segons fonts de la Delegació del Govern de Girona.

A Girona capital, també la meitat dels clients de Fecsa-Endesa continuen sense subministrament, una avaria que també repercuteix en les xarxes telefòniques.

A més, en alguns municipis del Vallès Oriental, en alguna zona de Lleida i en diverses localitats de la comarca barcelonina del Bages, segueix també havent problemes de subministrament.

El portaveu de Fecsa-Endesa ha recordat que la zona més afectada pel tall del subministrament es troba en el triangle comprès entre Bellcaire d'Empordà (Baix Empordà), Tordera (Maresme) i l'interior de Girona, encara que en aquesta zona ja hi ha poblacions com Blanes (Selva) que tenen llum.

El temporal de neu va fer caure 33 torres elèctriques de Fecsa-Endesa i va deixar fora de servei catorze línies i més de mitja dotzena de subestacions.

Des de REE s'ha remarcat que a les 18.22 hores d'ahir es va restablir la línia de 220 kV que discorre entre Vic (Osona) i Juià (Gironès), que va patir una desconnexió pel temporal de vent i neu i que va ser l'origen de l'apagada en afectar a més altres xarxes de subministrament de Fecsa-Endesa.

També han afegit que "la precarietat del sistema elèctric de Girona, que no disposa de xarxa mallada fins que no es finalitzi la xarxa de transport que està en construcció, fa que davant situacions extremes no sigui possible donar resposta a les seves necessitats elèctriques"