Després que Girona ho rebutgés la semana passada, Figueres es convertirà en la primera ciutat de les comarques gironines que prohibirà l'ús del burca i el nicab als equipaments municipals. L'Ajuntament crearà una comissió que modificarà l'Ordenança de Civisme per incloure-hi un punt on es recollirà que cap ciutadà podrà portar la cara tapada quan entri en un edifici públic. La mesura, segons el consistori, s'ha consensuat amb els tres grups municipals que conformen el govern (CiU, ERC i ICV), però els ecosocialistes asseguren que no són favorables a prohibir-ho perquè «es penalitza la dona en lloc de l'agressor», de manera que, en cas de fer-se una votació, s'abstindran. El document del Pacte Cívic per a la Convivència que comporta la modificació de l'ordenança és un dels acords que es van fer amb el pacte entre Esquerra i Convergència.

La prohibició ha estat impulsada per diverses àrees del grup municipal d'ERC. De fet, ahir mateix la Junta de Govern Local va aprovar d'urgència dur a terme la modificació i constituir una comissió que serà l'encarregada de fer-ne el redactat. L'acord estableix que l'Ajuntament de la capital altempordanesa regularà l'ús de determinades peces de roba als equipaments i edificis públics. El vicealcalde de la ciutat, Francesc Canet (ERC), ha explicat que «en definitiva, s'establirà el principi clar i indiscutible que s'ha d'anar amb la cara descoberta», insistint que no només es parla de burques o nicabs sinó "també, per exemple, de passamuntanyes". La mesura s'instaurarà en el marc del Pacte Cívic per a la Convivència, un document que es desprèn de l'acord de pacte de Govern entre CiU i i ERC.

El regidor d'ICV, Richard Eleman, assegura que el seu grup és «favorable» a prohibir l'ús del burca i el nicab, però considera que si s'impedeix portar-lo en espais públics «el que estem provocant és la penalització de les dones, en lloc dels agressors». Per aquest motiu, Elelman assegura que, en el cas que hi hagi una votació, no s'hi oposarà, sinó que s'abstindrà.

Des de l'oposició, el portaveu del PSC, Pere Casellas, celebra «que el govern municipal llegeixi els meus articles i que procedeixi a restringir l'ús del burca i el nicab». El PP, per la seva banda, va entrar ahir una moció en la qual destaquen que la mesura ha de servir «per lluitar contra la violència de gènere i les pràctiques que atemptin contra la dignitat de les dones». «A Figueres està demostrat que les ordenances no s'apliquen i el que nosaltres demanem actuacions concretes, així com també que es posicionin perquè creiem que l'anunci és només per amagar el cap sota l'ala», assegura el regidor Diego Borrego (PP). Hi ha d'altres municipis on el PP estudia presentar mocions, com Roses i Palafrugell.

L'establiment d'un Pacte Cívic per a la Convivència -en el marc del qual es farà la prohibició- es recull al pacte de govern figuerenc. Per redactar el document, l'Ajuntament s'ha presentat a una convocatòria pública d'ajudes de la Generalitat. La intenció és portar a terme un procés participatiu que culmini amb l'adequació de l'ordenança a la interculturalitat.