Es refereix a una experiència de la Kim, una jove holandesa que va quedar-se a l'Àfrica per ajudar els nens. Ara, Aubeso exposa a Santa Cristina d'Aro i fins al dia 8 d'agost les fotos del seu viatge a l'Àfrica i han creat l'ONG "activasolidaria.org"

Quin va ser el motiu per anar a l'Àfrica?

Per trencar la rutina. Havia passat deu anys anys als Mosos d'Esquadra, sempre al carrer, cansat d'estar fora de casa i necessitava una mica més d'aventura. Ja havia estat per tot el món així que em quedava anar a l'Àfrica i vaig aprofitar les vacances per fer un "kit-kat".

I va sortir amb una vella moto...

Una XT del 91 que em va costar 1.200 euros, carregat només amb el necessari. La idea era baixar pel Marroc fins on tirés la moto i fer la resta amb transport públic.

Però va trobar companys de viatge.

A través d'Internet dos nois, un bomber de Múrcia i un funcionari de Castelló que planejaven un viatge similar. Així que vam decidir anar fins a Ciutat del Cap durant quatre mesos i passar-me un mes en una ONG d'Uganda.

Marsella, Tunis, Líbia... i a Egipte, què?

A la frontera d'Egipte ens deixaven passar a nosaltres però no les motos. Ens va tocar pagar d'amagat 250 euros cadascun per passar-les i ens van donar cinc dies per travessar.

I fins al Sudan...

Allà vaig tenir un accident de moto important, es va espatllar la moto i la meva esquena. Em vaig refer i al cap de poc vaig estar dos dies a 40 de febre i una infecció a l'estómac.

Se'n va sortir... Després, fins on?

Al Sudan ens van recomanar Etiòpia pels seus paisatges, però el bomber va seguir cap a Ciutat del Cap. Després vam anar a Kenya fins que l'altre company va agafar un vol perquè li van dir que la seva dona estava a l'hospital. I em vaig quedar sol a Nairobi. Aquella dia eren eleccions i van cremar una església amb unes 50 persones dins. Vaig marxar cap a Uganda.

I es va plantar davant l'ONG.

Havia avisat però els va sorprendre veure'm amb la moto. No ho tenien clar. Al final vaig estar-hi un mes, un orfanat amb 500 nens.

I coneix la Kim!

Ella hi havia estat des de feia sis mesos. Una setmana abans que ella marxés es va trobar un nadó de de dos setmanes en una fossa sèptica, amb merda fins a la boca. Ningú el volia i ella li va salvar la vida. Amb 25 anyets li entra el sentit maternal , lloga una casa i es queda amb la nena per cuidar-la.

Però no va ser l'única criatura...

Va córrer la veu que la Kim alimentava la nena i en van aparèixer més de manera curiosa. Una mare es va presentar allà i li va dir: "Mira, aquest matí he matat la germana bessona d'aquesta nena i si tu no te la quedes perquè jo no la puc alimentar aquesta tarda la mataré jo...". Ara té 5 nens.

Un any després vostè va tornar.

El 2008 vaig anar sol a Mali amb bicicleta i en tornar vaig muntar una exposició a Sant Antoni de Calonge, el meu poble, vam reunir 3.000 euros. Al següent viatge els vam portar a la Kim, hi vam estar 10 dies i amb un amic vam muntar plaques solars, cablejat per a l'electricitat, un dipòsit d'aigues pluvials...

I ara tornaran a finals d'any...

L'Àfrica enganxa, et canvia la vida. Veus que aquella gent amb molt poc són feliços. Al carrer juguen amb la mainada, com que no tenen tele parlen i ajuden els veïns... són molt més solidaris que nosaltres.

Ara molta gent vol ser cooperant.

Jo a més tinc la carrera d'informàtica i no em va servir. Els útils són els arquitectes, metges, lampistes... A la resta se'ns ha despertat ser solidaris però la veritat, quan vas a l'Àfrica necessites anar-hi amb un projecte.