Joanot Cortès (Vic, 1982) presenta avui a l'auditori del Centre Cívic Sant Narcís el documental Va de bòlit (tot s'hi val), produït per Bòlit Centre d'Art Contemporani, que du precisament el nom d'aquest joc

-també conegut per bèlit- tan vinculat a l'esmentat barri gironí

A vostè què el fa anar de bòlit?

Les dones, el món en general... Tinc alguns vicis, però d'aquests passables que té tothom.

Els nens d'avui, entre jugar al bòlit o amb un videojoc de Lara Croft, em penso que ho tenen clar...

El documental recull el campionat del món de bòlit que es va fer l'any passat a Sant Narcís, i pot ser que apartir d'aquell esdeveniment hi hagi nanos que hi juguin, que es piquin entre ells...

No és molt optimista?

Potser hi ha una hecatombe i ens quedem sense electricitat, i aleshores haurem de tornar a jocs d'abans com el bòlit, el cavall fort, etc.

Avui es permetria jugar a bòlit al pati de l'escola, com abans?

Jo diria que no, dirien que és perillós i incívic. De fet, al campionat del món, tot i els advertiments d'anar amb compte, algun cop de fusta al cap va haver-hi. Però vaja, millor això que quedar-se amb les mans lligades a un videojoc.

És un esport de risc, per tant?

Un esport de risc, però de barri (riu).

S'hi juga en altres llocs?

Amb alguna varietat, tinc entès que s'hi juga al Pakistan, al Piamont, i a diversos llocs d'Espanya, si bé a cada indret té un nom diferent. Però a Sant Narcís s'ha institucionalitzat, amb unes mides, unes regles, etc.

Hi ha qui diu que té origen religiós

Religiós? Jo més aviat ho veig fàl·lic.

O sigui que no ha tingut cap experiència mística, mentre hi jugava?

Encara no. Fa de mal dir, però m'estranyaria tenir-la.

Girona és una potència mundial?

Girona no és una potència mundial en bòlit, sinó que és la primera potència. Per alguna cosa ja s'hi han organitzat sis campionats del món.

Hi ha previstos contactes amb el COI per aconseguir que sigui disciplina olímpica?

A mi no em consta, però millor que ho pregunti al comitè organitzador del campionat del món. És prou antic, al documental surten avis que ja hi jugaven als anys 40 i 50. A mi me'n va ensenyar el meu avi, a Campdevànol.

Creu que els americans van robar la idea i la van convertir en bèisbol?

És probable, perquè té la mateixa arrel. El beisbol s'ha imposat perquè ha comptat amb molt bon màrqueting. Però bé, amb el campionat del món i el documental, el bòlit ja comença a tenir més cobertura.

Cobertura a banda: per què un documental sobre el bòlit?

Perquè val la pena, i m'ho he passat molt bé fent-lo: he conegut un barri i he conegut una gent. I perquè el bolit té necessitat d'arribar a més gent.

Duu el subtítol de tot s'hi val. En el bòlit, com en l'amor i en la guerra?

(Riu) En l'amor i en la guerra no ho sé, però el tot s'hi val del bòlit és una expressió que s'usa durant el joc. A Barcelona diuen que "Tothom hi cap, però no tot s'hi val". A Girona sí.