Els esdeveniments es van succeir ahir amb rapidesa al PSC. Jose Montilla va renunciar al seu escó pels mals resultats electorals i Joaquim Nadal va ser elegit per unaninmitat de l'executiva nou cap del grup socialista al Parlament.

Com veu la decisió de Montilla de renunciar a l'escó?

És una decisió d'una exemplaritat extrema, com l'anterior de no optar a ser reelegit primer secratri del PSC. Tota l'executiva del partit l'ha valorat positivament i li ha reconegut el grau de generositat davant d'un mal resultat. És un gest exemplar amb molt pocs precedents al món. La seva dignitat l'honora.

Se l'ha intentat convèncer per què recapacités?

Un sector li ha demanat que s'ho pensés millor, que no calia, però ha dit que ho tenia assumit i que proposava conduir el partit cap al progrés deixant clar al mateix temps que assumia la responsabilitat del resultat.

I vostè presidirà el grup parlamentari. No està una mica fart de fer de bomber?

Ja ho havia sigut, i crec que hi puc fer un paper de situar el PSC en un lloc d'oposició exigent i alhora constructiva.

I per què no es presenta també per a primer secretari?

He, he. No m'ho he plantejat i de moment assumeixo només aquesta responsabilitat. El que tinc clar és que vull fer bé la feina que acabo d'assumir i no em plantejo altres coses.

Què farà el PSC a l'oposició?

Farà una oposició valenta, crítica i exigent. Però alhora reconeixent que hi ha temes greus per abordar i que cal el concurs de tothom. El PSC no serà a CiU el que el PP és al PSOE

Parlem d'aquests resultats que ho han desencadenat tot. A què s'han degut, tant a Catalunya com a Girona?

Ha sigut una davallada general, amb efectes a totes les demarcacions, per tant no s'hi poden atribuir causes puntuals en un lloc determinat. L'hem d'atribuir en primer lloc a errors interns, i per això hauríem de fer una profunda autocrítica. I també a errors en l'àmbit del Govern, pel que fa a la forma de coalició tripartida. I també a problemes externs com la gran crisi económica i la sentència del TC sobre l'Estatut. Però vull que quedi clar que hem començat per l'autocrítica, perquè no volem que la crisi econòmica sigui una excusa.

Observo que ho recalca amb èmfasi.

Perquè abans de mirar cap un altre costat hem de fixar-nos en els errors propis.

Va dir només conèixer els resultats que havia entès el missatge que li havien enviat els electors. Quin és aquest missatge?

Bé, la gent ens ha dit que tal com han anat les coses en la governació de Catalunya no s'acabava de creure el que nosaltres li estàvem proposant.

I el remei quin és?

El que hem de fer és proposar un missatge creïble i constructiu, integrador, en el qual la proposta de catalanisme d'esquerres i federalista sigui entesa per molta més gent. Hem de fer arribar el missatge a molts sectors, a gent de tendències i orientacions diverses.

Quan parlava vostè de canvis en el PSC gironí es referia a canvis d'orientació o també a canvis de gent?

De moment hem començat a parlar dels canvis generals que ja estan havent-hi, alguns d'ells són els que ha escenificat avui el propi president de la Generalitat amb la renúncia a l'escó i a seguir liderant el partit.

I més enllà? Parlo ara del PSC gironí.

Evidentment d'aquí a les municipals hi ha d'haver canvis. I d'aquí al Congrés del PSC encara n'hi ha d'haver més.

Va declarar a Diari de Girona, a una pregunta sobre la poca renovació a les llistes del PSC gironí, que la gent valuosa no havia de retirar-se només per qüestions d'edat. Aquests resultats poden accelerar una renovació a fons, en el sentit de donar pas a gent més jove?

No ho sé, depèn. De moment. fixi's que jo assumeixo una responsabilitat que va més enllà de la demarcació per la qual m'he presentat. De moment l'exerciré, i ja veurem en quins termes han de passar coses en el futur.

Pateix pel futur del tripartit a Girona?

Jo crec que les eleccions municipals s'han de mirar en una altra clau. Nosaltres farem el possible perquè el PSC recuperi la centralitat i un lideratge clar sense necessitat de... vaja, amb la possibilitat de governar sols. O d'oferir un projecte d'ampli espectre.

Parlant de Girona. Vostè elogia molt la decisió del president Montilla de dimitir, però el PSC acaba d'obtenir els pitjors resultats de la història a Girona, i aquí no ha dimitit ningú.

De moment considerem que amb la que ha fet el president Montilla ja n'hi ha prou. No obstant això, naturalment a Girona haurem de fer la nostra reflexió interna.