La pressió ciutadana ha fet el seu efecte. L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, es va comprometre a crear un fòrum ciutadà trimestral per informar les associacions de veïns i entitats cíviques del seguiment de les obres del TAV, en el transcurs de l'audiència pública que ahir va deixar petita la sala de cambra de l'Auditori fins al punt d'haver-ne d'habilitar una altra d'annexa.

Aquest mecanisme, engegat a petició d'un total d'11 entitats, tenia per objectiu posar a debat la gestió que està fent el Consistori del que s'ha considerat l'obra de més magnitud feta mai a la ciutat, a més de demanar explicacions als responsables del govern municipal dels punts més polèmics d'aquesta iniciativa. La ciutadania, a través de les associacions de veïns i diferents entitats, amb el suport de la CUP, van aprofitar l'audiència per recriminar al govern una manca d'informació des de l'inici de les obres l'any 2008. La resposta de Pagans a aquest malestar que li van transmetre en el transcurs de l'acte va ser la creació d'aquest fòrum trimestral, una eina que ha de servir per mantenir una comunicació constant entre associacions i Ajuntament.

No va ser l'única proposta que l'alcaldessa va deixar caure. Pagans va comprometre's a convocar una audiència pública com la d'ahir de forma anual «per informar els ciutadans de les novetats en les obres del TAV», a més de nomenar responsables als centres cívics associacions veïnals perquè s'encarreguin de mantenir informada la població.

Sens dubte, la falta de comunicació en el transcurs de les obres va ser el tema més repetit pels impulsors. Un d'ells, president de l'Associació de Veïns de Sant Narcís, Martí Carreras, va criticar el desinterès que ha tingut el Consistori en tot el procés i la falta d'una «informació completa que arribés a tots els ciutadans».

Els dos grups a l'oposició, CiU i PP, també van incidir en aquest tema. Els seus respectius portaveus, Carles Puigdemont i Concepció Veray, van coincidir a remarcar que «tot el projecte es podria haver portat millor», i van reclamar canvis d'ara en endavant. Pagans, en nom de l'Ajuntament, es va escudar en un detallat informe tècnic en el qual s'exposaven totes les polítiques que ha dut a terme el consistori en les obres del TAV. Carreras va lamentar que aquest informe s'hagués fet ahir quan la audiència ja estava convocada i el portaveu de la CUP i un altre dels impulsors, Jordi Navarro, va emplaçar l'administració a fer arribar una còpia a cada ciutadà, una acció que l'Ajuntament farà a través del seu lloc web.

L'alcaldessa va resumir les 27 preguntes que els ciutadans allà presents van formular en un paquet de propostes que també inclouen un pacte per crear un espai periòdic d'informació a Televisió de Girona. El primer fòrum ciutadà es farà durant el proper mes de març.