Les pluges persistents dels darrers dies han fet que el pantà de Susqueda (Selva) vessi aigua per damunt la presa per primer cop en quinze anys. Els veïns dels pobles propers, com Amer o la Cellera de Ter, expliquen que des del desembre del 1996 no vivien una situació com aquesta. Nombrosos curiosos s'han apropat aquest dimecres a l'embassament per fotografiar o filmar la immensa cascada d'aigua que surt de la presa. En total, entre la que sobreïx i la que es desembassa per turbina, es deixen anar 400 metres cúbics d'aigua per segon des de Susqueda. 'Avui serà una atracció; jo tinc 71 anys i ho he vist poques vegades', explica un veí de la Cellera de Ter (Selva), Jordi Planas.

Els episodis de pluja que cauen insistentment des d'aquest cap de setmana arreu de Catalunya han fet incrementar, de manera notable, el cabal de rius, rieres i l'aigua embassada als pantans. Tant, que fins i tot ha arribat a sobreeixir per damunt de la presa. Aquest és el cas de l'embassament de Susqueda, on aquest matí es podia veure una immensa cascada que baixava per davant del pantà.

En total, la cascada deixa anar al riu 400 metres cúbics d'aigua per segon, entre l'aigua que vessa i la que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) desembassa per les turbines. La imatge que es pot veure aquest dimecres no és usual i, d'ençà que es va construir l'embassament -l'any 1968- que l'aigua vessi ha passat poques vegades. L'última va ser ara fa quinze anys, el desembre del 1996.

La imatge ha provocat que nombrosos veïns dels pobles dels voltants (com Amer, la Cellera de Ter o Anglès) i també curiosos s'apropessin tant a aquest embassament com al del Pasteral. Amb càmeres digitals, els qui estaven al costat de la presa immortalitzaven el moment.

Jordi Planas era un d'ells. Aquest veí de la Cellera de Ter de 71 anys recorda que, la darrera vegada que Susqueda va vessar, els seus fills encara eren petits. 'No és massa habitual veure el pantà així de ple; jo encara recordo quan el van construir, i això ha passat molt poques vegades', explicava. I hi afegia: 'Avui això serà una atracció, i un continu d'anar i venir de gent'.

Protecció Civil manté encara activada l'alerta de l'Inuncat arran de la situació de fort cabal de rius i rieres, tot i que també preveu que les pluges remetin al llarg de dijous. De totes maneres, les precipitacions que han caigut fins ara ja han arribat a deixar quantitats com els 252,3 litres a la Vall d'en Bas (Garrotxa), 202, 6 a Anglès (Selva) o 132,4 a Torroella de Fluvià (Alt Empordà).

Desembassar pantans

Segons recull l'ACA, han augmentat de forma creixent i per damunt del que és habitual les conques del Fluvià a Esponellà (Pla de l'Estany), el riu Onyar a Girona o el Ter a Ripoll. A més, el pantà de Susqueda no és l'únic que s'està desembassant; també es fa la mateixa operació a les preses de Boadella, Sau, la Baells, Foix, Portbou i Siurana.

L'ACA recomana extremar les precaucions en aquests punts i evitar l'accés a zones properes als rius. L'alcalde de Susqueda, Joan Mercader, ha dit que s'està en contacte permanent amb el Centre de Coordinació d'Emergències.

'Hem de tenir en compte que, en quatre dies, ha plogut més que en tot l'any anterior; és molta aigua de cop i això vol dir que s'han de vigilar els accessos a rieres i a rius', ha precisat Mercader. L'alcalde també ha dit que, al seu municipi, el desembassament de Susqueda suposa 'que hi hagi una casa que es pot quedar aïllada'.

De moment, arran de les pluges persistents, també es mantenen tallades diverses carreteres locals. Aquest és el cas, per exemple, del gual del riu Fluvià a la GI-V6226 per Arenys d'Empordà a Garrigàs (Alt Empordà) i del gual del riu Manol a la GI-V5129 a Vilafant (Alt Empordà).