El director del Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona, Albert Bayot, ha prohibit als directors dels instituts parlar amb els mitjans de comunicació. Bayot ha donat aquesta ordre a les direccions de l'Alt i el Baix Empordà, després que la seva petició de realitzar jornada intensiva s'hagi fet pública. «El Departament d'Ensenyament no té cap interès que ni aquest tema ni cap altre s'airegi en els mitjans de comunicació», afirma el seu màxim responsable a Girona en un correu electrònic que els va enviar divendres.

Vint-i-quatre centres de secundària de l'Empordà han demanat a la Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat que els permeti fer jornada intensiva durant tot el curs argumentat, sobretot, motius d'estalvi econòmic. La resposta pública del Departament a aquesta demanda és que l'estudiarà, igual que d'altres d'arreu del territori.

Propostes sí, però internes

El director territorial del Departament d'Ensenyament a Girona va rebre dimarts la petició de la Junta de directors de Secundària i, tal com va explicar ell mateix ahir, no hi va veure «cap problema perquè el que ha de fer un grup de directors d'una zona és, justament, fer propostes»; afegint que «sempre estic agraït que es facin, i amb ganes d'estudiar-les».

Però quan allò que el director territorial considera un assumpte «intern» va arribar als mitjans de comunicació, va decidir adreçar-se als directors de centre perquè «tinc clar que no poden anar a la premsa». El titular de la Conselleria d'Ensenyament a Girona va reconèixer que «l'escrit és taxatiu perquè els directors han de saber quin és el canal».

En ser preguntat pels motius que el van dur a fer aquesta advertència, Albert Bayot va explicar que el seu posicionament parteix de la «premisa de certa precaució, per no generar conflictes i confusions». En la seva opinió, «com a ciutadà per descomptat però com a director de centre puc dir que el govern ha pres una o altra direcció, però no que hem fet una proposta per veure si poso pressió i es crea confusió». Aquesta -va afirmar- és «una mala manera de fer» que, per exemple, pot desconcertar les famílies; «em preocupa que no es generin expectatives i confusió a la ciutadania», va concloure.

La carta que va enviar a les direccions dels instituts de l'Alt i el Baix Empordà acabava donant «dues consignes clares» per respondre les «possibles preguntes de la premsa sobre aquest tema o qualsevol altre». Les respostes tipus que proposava són, en primer lloc, que les Juntes de Directors són el canal de comunicació entre directors i els Serveis Territorials i, en segon lloc, que «no hem de donar cap explicació als mitjans de comunicació sobre qüestions internes que es troben en estudi».

La jornada intensiva

Pel que fa a la jornada intensiva, el responsable d'Ensenyament a Girona manifestava en la seva carta que «és molt poc probable» que el curs vinent es puguin aplicar canvis d'aquesta envergadura. Ahir, Albert Bayot va aclarir que, personalment, pot veure la mesura «amb bons ulls» però va remarcar que «s'ha d'estudiar moltíssim, s'ha de mirar amb lupa» perquè hi intervenen molts factors -horari, professors.... Dilluns, durant una visita a Figueres per inaugurar una escola, la consellera Irene Rigau va explicar que el seu Departament estudiarà la petició de reorganitzar l'horari.