El Festival d'Art Digital i Electrònica de la Cellera de Ter va acollir ahir una xerrada-demostració sobre matemàtiques i jocs d'atzar, a càrrec d'Esteve Farrés, del químic Miquel Duran i de la matemàtica Sílvia Margelí. Val la pena gastar-se diners amb el joc? Farrés ens ho explica

Segons Voltaire la paraula atzar no té sentit, ja que tot té una causa.

S'hi pot estar d'acord o en desacord. En física, tens atzar depeent de l'escala amb la qual treballis.

Científicament: val la pena jugar a la primitiva?

En principi, no. Independentment de les probabilitats, hi ha un percentatge que es queda l'Estat. Per tant, si no vols donar res a l'Estat es pot afirmar que no surt a compte. Mai retorna tot el que es juga, pert tant sempre hi tens a perdre.

Li deia perquè vaig llegir que és més probable que moris abans del sorteig que no que et toqui un ple.

Per això el primer intent de loteria primitiva, al segle XIX, va fracassar: no hi jugava prou gent com perquè li toqués a algú. Era gairebé impossible. Ara hi ha més població, hi juga més gent i hi ha alguna probabilitat que li toqui a algú.

A quin joc tenim més probabilitats de guanyar alguna cosa?

(S'ho pensa) En teoria, sobre el paper, la loteria és el joc que ofereix més possibilitats. Al menys és en el que l'Estat es queda menys percentatge. O la Generalitat, en els que gestiona ella.

Vostè a què juga?

A la 6/49.

Malgrat el que em deia abans?

Vaig cometre l'error de jugar un dia a uns números i recordar-los per sempre. És un gran error, perquè després hi has de continuar jugant, no sigui que per atzar un dia surtin (riu).

A quin joc no juga mai?

A la Primitiva. No m'grada jugar a les loteries de l'Estat.

Em pensava que els científics es movien per criteris racionals, no pas emocionals!

He, he. De fet la ciència es mou gràcies al cor del científic, a allò que vol descobrir. El que passa és que el científic després es prou científic per buscar-ne una demostració racional.

Coneix algun mètode racional per fer diners amb la ruleta?

Si la ruleta està ben equilibrada no hi ha cap mètode. Ara bé, si és imperfecta es pot buscar quin és el seu defecte i dissenyar un sistema.

Perquè diguin que les matemàtiques són avorrides o inútils.

Hi ha gent que diu que no va estudiar matemàtiques perquè tampoc no les faria servir. Bé, doncs no utilitzar-les és una decisió personal, ja que sempre es poden fer servir. Igual que la física i la química.

Els trilers també practiquen un joc d'atzar o això ja és art?

Tota la humanitat ha provat de fer creure a un altre que juga amb avantatge quan en realitat qui té l'avantatge és un mateix.

El millor joc per fer diners és la borsa?

Ve a ser com els altres jocs. Hi ha gent que hi juga coneixent les probabilitats i gent que no les sap. Els que les coneixen són els banquers i especuladors i són els que hi guanyen.