Darrere el fet tan comú d'agafar la wi-fi del veí s'amaguen més perills dels que imaginem. Bruno Pérez Juncà és especialista en seguretat informàtica, potser per això no dubta a oferir el seu email (brunoperezjunca@gmail.com) perquè qui vulgui pugui consultar-li qualsevol dubte al respecte

Què fa enfilat pels teulats amb aquest aparell tan estrany?

Aquestes antenes amplifiquen el senyal, es pot arribar a captar wi-fis a distancies grossíssimes.

Ah, estava piratejant la wi-fi d'algú?

No, precisament feia un estudi per saber el nivell de seguretat que hi ha. Algú pot pensar que el pirateja el seu veí, però amb aquests aparells el poden piratejar de molt lluny.

Però ningú té aquestes antenes, no?

Tothom que vol! Hi ha webs on es venen. Aquest kit que faig servir jo està precisament d'oferta, a 56,95 euros. Porta la targeta de xarxa, l'antena, i el pen drive posat amb tots els software que has de fer servir per rebentar-ho tot.

Però a veure: és legal vendre això?

No, però s'amaga sota la paraula màgica: auditories. Hi ha professionals que efectivament fem auditories de seguretat. Amb aquesta excusa, s'estan venent com xurros aquestes targetes per tot el contrari: per atacar xarxes wi-fi.

Almenys es deu haver de saber muntar-ho i fer-ho funcionar.

Cap problema. Hi ha gent que et ven un portàtil, i per vint euros te l' instal·len i et donen unes quantes contrasenyes de veïns per piratejar. Un perill.

No exagera? Si em pirategen el wi-fi només passarà que va més lent, no?

Això rai. Però tota la seva informació està passant per l'ordinador d'una altra persona, que pot filtrar i accedir als seus password, a les seves converses.

Això comença a semblar seriós...

Home, li poden canvien els password dels correus, de les xarxes socials... això equival a agafar la seva identitat. I qui sap si a suplantar-la, fent coses com si fos vostè. Un merder impressionant, cregui'm.

O sigui que algú pot fer comentaris a la xarxa i enviar e-mails als meus contactes simulant ser jo?

És el plat nostre de cada dia. Aquests assetjaments i robatoris han crescut escandalosament, ell ciberbulling entre adolescents és freqüent. Si uns pares em criden per una auditoria és perquè han notat comportaments estranys i segur que alguna cosa hi ha. I se'm remou l'ànima quan descobreixo tota la merda que hi ha darrere, a un nano li destrossen la vida si li suplanten la identitat i comencen a dir de tot als seus amics i amigues.

I si el «pirata» comet un delicte informàtic?

Els policies informàtics rastrejaran el senyal i arribaran a casa de vostè, el piratejat, que és una víctima més. Com demostra que no ha fet res, que ho ha fet algú que l'ha piratejat? Ara mateix hi ha força gent embarrancada amb aquest tema.

Estem desvalguts?

La solució és senzilla, s'han de canviar quatre configuracions per augmentar la seguretat. El problema és la deixadesa de la gent, que no ho fa. Hauria de ser més responsable.