L'antropòleg i jesuïta Xavier Albó (la Garriga, 1934) establert a Bolívia des de fa anys, és expert en la presència indígena camperola i la inerculturalitat a Amèrica Llatina. L'Agenda Llatinoamericana el va dur a Girona, on va parlar sobre els actuals moviments indígenes

Sol mastegar fulla de coca?

Sí, sobretot si hi ha reunions amb els indígenes. Però per estar serè, estudiar, i tot això, no ho necessito.

No es col·loca, vaja

He, he, no, no. Però regularment en les cerimònies, sempre en maste?guem. A vegades inclús en algunes celebracions de missa, per exemple el dia de Nadal, que la tenim tota allà davant.

Per això Evo Morales insisteix que es permeti cultivar i consumir?

És evident que mastegar coca no és el problema, i per tant la norma de l'ONU que ho prohibeix és totalment obsoleta. Ho posen tot al mateix sac, i jo d'això en dic integrisme.

Tenen veu els indígenes americans?

Depèn del país. A Bolívia certament en tenen. El mateix president és un indígena, i al parlament n'hi ha una pila. No vol dir que tots els seus interessos siguin tinguts en compte, però comparat amb abans la diferència és abismal. No seria així si l'Evo no hagués guanyat.

Però això és només a Bolívia...

Efectivament, i no sense problemes. Al Perú i Guatemala estan més fotuts. Xile és un desastre, miri com tracten els maputxes tot i dir-se democràcia.

Però inclús a Bolívia, Evo comença a ser contestat pels indígenes.

És clar. És dels seus, però les coses es veuen diferent quan estàs al poder. Coses que ell hauria defensat quan estava a baix, ara no les defensa amb tanta força. El cas més controvertit és el de la defensa de la Mare Terra, perquè s'està aplicant una mena de desarrollisme: es fan carreteres, etc.

Ha finalitzat la colonització de llatinoamèrica?

Continua, home! I el que continuarà encara. Només ha canviat que abans s'havia d'eliminar els indígenes i ara es veu que s'han de tenir en compte.

Doncs aquí es criticava alguns països perquè estan retirant llicències a empreses com Repsol, etc.

A les empreses petrolieres els agrada poder fer tot allò que volen. L'Evo els ha dit: d'igual a igual molt bé, però que vosaltres poseu les condicions, no.

Estant en contacte amb els indígenes: en el fons l'alegra la crisi del primer món?

Potser així el primer món descobrirà allò que un altre món és possible. De fet, si tot el món consumís com el primer món, necessitaríem uns quants planetes més.

Els indígenes americans consideren Espanya la mare pàtria?

En general Espanya no els diu gran cosa. Igual que el Papa. S'explica que el Papa anterior en un viatge va visitar Cuzco i algú li va retornar una Bíblia dient-li: no ens fa falta, gràcies.

Els pobles indígenes podran sobreviure?

Està clar que cada cop hi ha més barreges, i considero important que siguem ben interculturals, ben capaços d'entendre'ns uns i altres. Però que això no signifiqui perdre les identitats.