L'edifici del restaurant El Bulli de Roses es podrà ampliar un 20%. La Comissió d'Urbanisme va aprovar definitivament la sol·licitud per eixamplar les instal·lacions i fer possible el projecte Bulli Foundation que vol impulsar el cuiner Ferran Adrià.

Aquesta ampliació és parcial, ja que el projecte complet preveu que l'establiment sigui un 50% més gran. Però Urbanisme no ha pogut donar-hi el vistiplau a totes les ampliacions perquè la normativa vigent que regula el Parc Natural del Cap de Creus només preveu que El Bulli sigui un 20% superior.

El director general d'Urbanisme, Agustí Serra, va anunciar ahir que el Govern està treballant per trobar fórmules legals que permetin ampliar el restaurant fins al 50%.

Segons el responsable d'Urbanisme, "s'està treballant per veure si el projecte complet és adequat, perquè el Govern considera que és un projecte d'interès internacional i s'ha de mirar de fer-lo compatible amb el territori".

De fet, la normativa del Parc Natural del Cap de Creus a la qual estan subjectes els terrenys d'El Bulli preveu fer excepcions precisament en aquells projectes que tinguin un interès cultural i patrimonial per la zona.

Fa uns mesos el conseller de Territori, Lluís Recoder, va explicar que hi havia "mecanismes legals" per permetre desplegar tot el projecte del Bulli Foundation i va assegurar que "hem de poder fer una cosa ben feta sense espatllar l'entorn".

Serra va recordar que hi ha diversos informes positius de diferents organismes (ACA, departament d'Agricultura, Costes, Cultura...) sobre el projecte arquitectònic del Bulli Foundation, creat per l'arquitecte Enric Ruiz-Geli. Només les entitats ecologistes s'han oposat al pla perquè consideren que suposarà privatitzar pràcticament tota la cala Montjoi.

La setmana passada l'Ajuntament de Roses va donar el sí a l'ampliació del 20% i amb l'aprovació d'Urbanisme, El Bulli Foundation pot començar a ser una realitat a principis de 2013, quan s'enllesteixi la llicència d'obres.

L'eixamplament del 20% aprovat per Urbanisme consistirà en 218 metres quadrats de més (en total, la superfície d'El Bulli serà de 1.312 metres quadrats) que serviran per canviar la coberta del magatzem, demolir les habitacions i els despatxos per crear-hi un worksharing (treball compartit). També s'habilitarà un espai de 85 metres quadrats per una sala on s'hi farà el brainstorming i es rehabilitaran les terrasses de la instal·lació.

Sala multisensorial

La Comissió d'Urbanisme també va aprovar definitivament la creació d'una nova sala de 144 metres quadrats al restaurant Celler de Can Roca per fer-hi un menjador exclusiu per a 12 comensals. Aquest espai ocuparà el soterrani i part de la planta baixa i s'ha aprovat pel seu interès públic ja que el restaurant dels germans Roca ja havia assolit el límit d'edificabilitat. Els comensals de la nova sala podran combinar la gastronomia amb altres sentits com els de l'olfacte o l'oida.