S

anti Vila és un dels valors en alça entre les files de Convergència Democràtica de Catalunya. De perfil socialdemòcrata i moderat en l'eix sobiranista -encara que en els darrers mesos s'ha decantat cap a l'autoderterminació-, és alcalde de Figueres des de l'any 2007, i un dels homes forts de CiU a les comarques gironines.

El seu pes polític a Girona ha anat creixent fins al punt que la federació el va designar cap de llista de CiU a les eleccions al Parlament el 2010, i va repetir en el lloc en aquests passats comicis del 25 de novembre. De fet, va començar la seva carrera política en la candidatura encapçalada per Maria Àngels Perxas com a regidor a Figueres el 1999 , cosa que ha marcat sempre Santi Vila amb un fort esperit municipalista. El 2007 es va presentar com a candidat a l'alcaldia de Figueres i va guanyar-la, després d'haver obtingut el 33,36% dels sufragis. El 2011 va assolir la majoria absoluta, l'èxit electoral municipal més important per CiU a les comarques gironines.

Des de 1999 també ha format part del consell comarcal de l'Alt Empordà, posició des d'on ha dirigit l'àrea de Benestar Social fins al novembre de 2006, data en què va renunciar al càrrec com a conseqüència d'haver estat elegit Diputat al Parlament de Catalunya. Des d'aleshores, el seu ascens dins de CDC i CiU no s'ha aturat.

El nou conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, està considerat un polític moderat, liberal, però amb una sensibilitat social i territorial. Vila s'ha fet destacar dins de CiU pel seu perfil dialogant i compromès amb el catalanisme.

Ara bé, Vila no amaga, si les té, discrepàncies amb polítiques que puguin malmetre serveis socials. Fa unes setmanes només, i en el seu paper de president de la Fundació Salut Empordà, Vila no va dubtar a criticar la privatització de la gestió del CAP de l'Escala, que va ser impulsada pel Govern de CiU.

Precisament aquest caràcter frontissa ha estat un dels valors que l'han fet apropar-se cada cop més a l'entorn directe del president Artur Mas. Tot i que no havia destacat mai dins de CDC per tenir un perfil independentista clar, sinó tot el contrari, el passat Onze de Setembre va ser un dels alcaldes que va posar a disposició dels ciutadans autobusos per assistir a la manifestació de la Diada per demanar un estat propi per Catalunya.

El diputat de CiU i alcalde de Figueres, Santi Vila, de 39 anys, relleva Lluís Recoder al capdavant de Territori i Sostenibilitat amb el repte de solucionar, malgrat la caiguda del pressupost, els retards històrics que acumulen algunes infraestructures a Catalunya.

Vila, que va ser cap de cartell per Girona en les últimes eleccions al Parlament, és el conseller més jove del nou Executiu català. Amant de la lectura i de la història, Vila representa l'ala més progressista de Convergència i és vist com una de les joves promeses del partit. En el seu bloc personal a Internet, Vila es defineix com un home polifacètic, senzill, tolerant, pragmàtic, pactista i urbanita, però també molt familiar i amic dels seus. Afegeix que és "catalanista però ciutadà del món; liberal, però sensible a la sort dels més febles, modern però alhora conservacionista". Va fer pública la seva homosexualitat el 2010, en un acte de gais i lesbianes de la federació de CiU amb Artur Mas.

Prioritats per Catalunya

Enamorat de Figueres i de l'Empordà, Vila intentarà donar una visió perifèrica a la gestió de les infraestructures a Catalunya, amb un projecte prioritari a l'agenda: la connexió de l'AVE entre Barcelona i la frontera francesa, passant per Girona i Figueres. Altres dels temes que tindrà sobre la taula seran el calendari de les obres de la línia 9 del Metro, que una vegada més s'ha hagut d'ajornar aquest any, o el desdoblament de la carretera N-II a Girona.

Vila vol que aquestes obres siguin considerades prioritats estratègiques per a Catalunya, malgrat que el pressupost del seu departament ha descendit dràsticament els últims anys com a conseqüència de les retallades. Aquest 2012, el pressupost de la conselleria ha estat de 1.563 milions, encara que el 40% d'ells ha estat "hipotecat", en paraules de Lluís Recoder, perquè s'ha destinat a fer front als deutes generats pel finançament de projectes ja executats o en marxa.

Santi Vila va néixer el 1973 a Granollers, encara que va arribar de molt petit a Figueres, on va cursar els seus estudis primaris i secundaris a l'escola La Salle de Figueres. Després de cursar el COU a l'IES Alexandre Deulofeu va iniciar la carrera de Lletres a la Universitat de Girona, on es va especialitzar en Història. Vila va realitzar també els cursos de doctorat en Història a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la de Girona amb la qualificació global d'excel·lent. Vila és autor de diversos articles científics i de divulgació sobre l'integrisme catòlic a Catalunya, encara que s'ha interessat així mateix per qüestions relacionades amb la memòria històrica.