L'origen concret dels tatuatges és totalment desconegut. Molts estudis i restes trobades a finals del segle XX a Sibèria i al delta del Danubi apunten que les primeres manifestacions se situen en els tatuatges per a homes euroasiàtics del Neolític (fa més de 5.000 anys).

Però va ser, possiblement, a partir de la cultura egípcia, amb els pigments d'henna entre altres, quan el tatuatge va adquirir una major consistència i nissaga social. De fet, els tatuatges per a dones durant l'Antic Egipte determinaven el seu estatus social i moltes mòmies es marcaven amb tatuatges per reivindicar l'alt acompliment que havia exercit la persona en vida.

A partir d'aquí, cultures com la cèltica, la germànica o els asteques van considerar el tatuatge com un símbol de gran importància. El famós tatuatge de l'arbre de la vida procedeix dels celtes. Aquesta tendència es va mantenir fins que el catolicisme, ben entrada l'Edat mitjana, va començar a prohibir els tatuatges com a formes d'expressió en considerar-los una mutilació al cos heretat per Déu.

Avui dia el món del tatuatge ha tornat a convertir-se en una expressió artística que compta amb milions de seguidors a tot el món. Tant és així que les tècniques, procediments i sistemes emprats per tatuar han evolucionat molt durant les últimes dècades. De tota manera, moltes d'aquestes tècniques s'han mantingut fidels a la tradició antiga. Encara que també es troben sistemes moderns que compten amb una gran quantitat d'adeptes.

Tècnica occidental

L'origen d'aquesta tècnica cal buscar-lo a l'Anglaterra posterior a la Revolució Industrial (finals del segle XIX). Consistia en una màquina en la qual s'introduïa una agulla en un tub metàl·lic. L'agulla se submergia en tinta i s'anava clavant a la pell gràcies a l'acció d'un pedal.

Les línies principals del disseny i la seva delimitació es duien a terme amb una sola agulla. No obstant això, per al farciment i l'ombreig és necessari l'ús de diverses agulles diferents que es van introduint a la pell depenent de la profunditat que es requereixi.

A partir d'aquí deriven totes les tècniques modernes per tatuar que s'empren en l'actualitat. D'aquestes es podrien citar la tècnica lineal, la tècnica d'acolorit, la tècnica d'ombreig o la tècnica de lletres. Amb totes aquestes es poden fer els clàssics tribals, tatuatges víkings, dibuixos de tota mena, etc.

Es creu que el primer tatuador oficial conegut a Occident va ser Martin Hilderbrandt, tatuador dels dos bàndols de la Guerra Civil Americana (1861 - 1865).

Tècnica japonesa

L'art del tatuatge al Japó encara manté les seves velles arrels. Aquí la tècnica es basa en un procediment merament artesanal. Un dels seus principals protagonistes és la canya de bambú, on s'introdueixen les agulles necessàries. En aquest cas, el mecanisme de perforació es duu a terme de forma manual, sense cap mena de màquina per a això.

És per aquesta raó per la qual els tatuadors que empren la tècnica japonesa estan considerats entre els més destres en el món del tatuatge.

De fet, el control de les agulles ha de ser molt minuciós. I tot això sense oblidar el procés que cal seguir perquè les agulles s'impregnin bé de tinta.

Tècnica samoana

Samoa és un conjunt d'illes del Pacífic que pertanyen a Oceania. La tècnica que procedeix d'allí també es basa en rudiments antics. Aquí s'empren dues eines fabricades en fusta amb puntes tallades en os. La primera té un extrem en forma de rasclet, mentre que la segona es colpeja sobre la primera per fer que aquesta s'enfonsi a la pell. En aquest cas, es requeria la presència de diverses persones per una sessió de tatuatge. Una era el tatuador, mentre que la resta s'encarregava de tibar la pell del tatuat.

Tècnica tailandesa

La tailandesa és una de les tècniques de tatuatge més antigues que es recorden. Fins al punt que avui dia quasi no s'utilitza. En realitat, tal com el seu nom indica, s'emprava únicament a Tailàndia i són molt pocs els que fora d'aquest país l'han implementat. Aquesta tècnica consistia en un tub allargat i acabat en punta que es va clavant en la pell per introduir la tinta. El tatuador subjectava aquest tub amb una mà, mentre que amb l'altra estirava la pell i mullava la punta del tub a la tinta.